Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja – šesta (6.) preporuka

Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja – šesta (6.) preporuka

Berba u svim Hrvatskim maslinarskim područjima traje ili završava. Sve ili većina sorata maslina postigle su optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje. Optimalnu tehnološku zrelost već od ranije (rok uzorkovanja 20. 10. 2018.) pokazale su tri sorte na tri uzgojna područja.

Sorta masline Istarska Bjelica u južnoj Istri (Galižana), sorta Lastovka na otoku Hvaru (Dol) te Lastovka i Drobnica na otoku Korčula.                                                                    

Od roka uzorkovanja 30. 10. 2018. optimalnu tehnološku zrelost pokazale su sorte Buža u južnoj (Galižana) i sjevernoj Istri (Poreč), Istarska Bjelica u sjevernoj Istri (Novigrad) te Oblica navodnjavana u Zadarskoj županiji (Novigrad).

Od 10. 11. 2018. optimalnu tehnološku zrelost su pokazale Leccino u južnoj Istri (Galižana), Simjaca, otok Cres, Oblica i Mašnjača iz Zadarske županije te Lastovka na otoku Braču. Od roka uzorkovanja 20.11. 2018. optimalnu tehnološku zrelost pokazale su Leccino u sjevernoj Istri (Novigrad), Leccino, Zadarska Županija (Lovinac – Poličnik), Oblica i Krvavica u Šibensko–kninskoj županiji (Ićevo) te Oblica Južna Dalmacija - Konavle (Gornje Vataje).

Sve te sorte na navedenim uzgojnim područjima spremne su za berbu tj. akumulirale su najveću količinu ulja za ovu godinu i prema ovogodišnjim agroekološkim uvjetima.

Tablicu preuzmite OVDJE!

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr