Održana XXIV. Državna konjogojska izložba, XIII. Sajam zadrugarstva, obrta i turizma, te IV. Stočarski sajam

Održana XXIV. Državna konjogojska izložba, XIII. Sajam zadrugarstva, obrta i turizma, te IV. Stočarski sajam

Dana 21. srpnja 2018. godine održana je XXIV. Državna konjogojska izložba i XIII. Sajam zadrugarstva, obrta i turizma pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića u organizaciji Općine Sunja i Turističke udruge Sunja uz pomoć Hrvatske poljoprivredne komore. Posjetiteljima je predstavljena i IV. Stočarska izložba.

Pozdravnim riječima nazočnima su se obratili: općinski načelnik Grga Dragičević, u ime župana Ive Žinića predsjednica županijske skupštine gospođa Ivanka Roksandić, ispred Ministarstva poljoprivrede kao pokrovitelja same manifestacije obratio se državni tajnik Tugomir Majdak i zastupnica u europskom parlamentu Marijana Petir.

Nazočni su bili i savjetodavci Hrvatsko poljoprivredne-šumarsko savjetodavne službe koji rade u ispostavi Sunja i koji stručno i savjetodavno pokrivaju ovo područje.

Na XXIV. Državnoj konjogojskoj izložbi predstavljeno je: 10 zaprega, od toga 5 zaprega hrvatskog posavca, a 5 zaprega hrvatskog hladnokrvnjaka, 4 jahača pasmine hrvatski hladnokrvnjak i 2 jahača pasmine hrvatski posavac, 10 pastuha, 11 kobila i 5 omica pasmine hrvatski posavac, te 10 pastuha, 10 kobila i 5 omica pasmine hrvatski posavac. Povjerenstvo od četiri člana izvršilo je ocjenjivanje izloženih grla.Nakon svečanog mimohoda zaprega te završetka ocjenjivanja proglašeni su rezultati ocjenjivanja:

- U kolekciji omica hrvatskog posavca prvo mjesto osvojila je omica Cuza 113, vlasnika Miroslava Barberića iz Struge Nartske, drugo mjesto osvojila je omica Maza 409, vlasnika Slavka Kožića, iz Kloštar Ivanića, dok je treće mjesto osvojila omica Rička 460, vlasnice Nene Mlinar Dautan.

- U kolekciji kobila hrvatskog posavca prvo mjesto osvojila je kobila Lora, vlasnika Tihomira Gubića iz Stare Rače, drugo kobila Cveta vlasnika Renata Rauškovića iz Otoka Nartskog, a treće kobila Ruba, vlasnika Stjepana Slaneca iz Hrašća Turopoljskog.   

- U kolekciji kobila sa ždrebadi prvo mjesto osvojila je kobila Mila, vlasnika Igora Hrastovića iz Donje Gračenice, drugo kobila Sana, vlasnika Josipa Speveca iz Kloštar Ivanića, a treće kobila Sibra, vlasnika Filipa Marića iz Gradusa Posavskog.

- U kolekciji mlađih pastuha prvo mjesto osvojio je pastuh vlasnika Mladena Fučkala iz Odre sa oznakom XIII-4 Boris 239, drugo pastuh vlasnika Mate Butića iz Preseke Oborovske, sa oznakom XXVI-3 Biser 42, a treće pastuh vlasnika Vlade Smolka iz Rugvice s oznakom XI-3 Figo 468.

- U kolekciji starijih pastuha hrvatskog posavca za Šampionsko grlo proglašen je rasplodni pastuh pod oznakom X-3 Rajko 40, vlasnice Mire Vučetić, Novoselci. Prvu nagradu je osvojio rasplodni pastuh pod oznakom XI-3 Moruš 308, vlasnika Srećka Jurića iz Čigoča, drugu rasplodni pastuh pod oznakom XXXIII-1 Oblak 44, vlasnice Nene Mlinar Dautan, a treću rasplodni pastuh pod oznakom XVIII-3 Vravac 45, vlasnika Mladena Oljača iz Velike Gorice.

- U kolekciji zaprega hrvatskog posavca prvo mjesto osvojila je zaprega vlasnika Igora Hrastovića iz Kloštra Ivanića, a drugo zaprega Miroslava Barberića iz Struge Nartske i Renata Ruškovića iz Otoka Nartskog.


Foto: Josipa Miličić

Nekada su konji pasmine hrvatski posavac bili nezamjenjivi u obavljanju mnogih poslova: u poljoprivredi kao radni konji, u šumarstvu za izvlačenje trupaca iz šume i ostalog drva, u prijevozu roba i davanju usluga u prijevozu, u obrani granice za vrijeme vojne krajine te kao simbol napretka i moći u prigodnim svečanostima gdje su se njihovi vlasnici natjecali u izgledu konja i zaprega. Danas ova plemenita životinja služi isključivo kao roba na tržištu za proizvodnju mesa koje neki europski narodi cijene kao sirovinu za izradu konjskih salama.

Indirektni doprinos ove pasmine je očuvanje flore i faune (ekosustava) nizinskih pašnjaka. Ova izložba je jedan od načina da se pokaže ova autohtona pasmina konja, sačuva njen identitet i nastavi tradicija uzgoja.

Mijo Žugaj, dipl. ing. agr.
Josipa Miličić, dipl. ing. agr.

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr