VIJESTI - EKOLOGIJA

Bioplinsko postrojenje OPG-a Vrček

Bioplinsko postrojenje OPG-a Vrček

Potpisivanjem i ratifikacijom Pariškog sporazuma, Hrvatska se obvezala smanjiti emisije stakleničkih plinova uvjetovane globalnim klimatskim promjenama, uz bolju energetsku učinkovitost i primjenu obnovljivih izvora energije.

Alex Podolinsky šesti put u Hrvatskoj

Alex Podolinsky šesti put u Hrvatskoj

U Buzinu je u subotu, 14. svibnja 2016., predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi održao Alex Podolinsky, jedan od najvećih živućih sljedbenika učenja dr. Rudolfa Steinera.

Istraživanje faune noćnih leptira

Istraživanje faune noćnih leptira

Istraživanje faune noćnih leptira na području ekološke mreže Natura 2000 Strahinjščice i Ivanščice u Krapinsko-zagorskoj županiji“

Eko jesen u Rastokama

Eko jesen u Rastokama

Kako bi očuvali našu kulturnu baštinu, održali tradiciju te prezentirali blago našeg seoskog prostora široj javnosti Slovin Unique-Rastoke d.o.o. i Terra, PZ Slunj u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i Udrugom za kontinentalni turizam te uz pokroviteljstvo Grada Slunja i Karlovačke županije, organiziraju na imanju obitelji Holjevac, Rastoke 25 b Slunj, petu po redu, manifestaciju sa sljedećim programom:

Tehnologija hrane – regionalna, lokalna hrana i sljedivost

Tehnologija hrane – regionalna, lokalna hrana i sljedivost

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, Darija Marković i Petar Mamula, prisustvovali su 15. lipnja 2011. međunarodnoj kooperacijskoj burzi TECH.FOOD, koja je održana u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstava, okoliša i vodnog gospodarstva Republike Austrije u Beču. Burza je sufinancirana sredstvima Europske unije u sklopu „Programa transnacionalne suradnje u jugoistočnoj Europi“. U sklopu burze održana su predavanja uglednih stručnjaka i susreti poslovnih subjekata i sudionika iz svih zemalja regije.

Pionir biodinamičke proizvodnje Alex Podolinsky po drugi put u Hrvatskoj

Pionir biodinamičke proizvodnje Alex Podolinsky po drugi put u Hrvatskoj

Udruga Stolisnik u suradnji s Centrom dr. Rudolfa Steinera organizirala je susret s jednim od najvećih živućih sljedbenika učenja dr. Rudolfa Steinera, gospodinom Alexom Podolinskym. Alex Podolinsky, pionir biodinamičke proizvodnje, održao je u nedjelju, 3. srpnja 2011. u velikoj vijećnici Općine Donji Kraljevec predavanje.

Ekološka udruga ZVIREK

Ekološka udruga ZVIREK

U Hruševcu Kupljenskom održan je 22. ožujka 2011. sastanak članova ekološke udruge ZVIREK. U okviru redovitih aktivnosti udruge održana su predavanja na teme: 1. Egzotično voće i povrće uzgojeno u Hrvatskoj – Martina Šulog, Šulog d.o.o., Bistra, 2. Ugrožena vrsta pčela samica – mr. sc. Marija Ševar, dipl. ing. agr., Hrvatska poljoprivredna komora, Zagreb.

Od staje do wellness centra

Od staje do wellness centra

Tijekom boravka u Nizozemskoj u organizaciji AVALON-a 20. travnja 2010. studijska grupa posjetila je „Spa Nutter“ wellness centar u mjestu Nutter. Gospodarstvo nije registrirano kao ekološko, ali su predstavnici AVALON-a željeli studijskoj grupi predstaviti istu kao mogućnost promjene djelatnosti i ostanka na selu.

De Winde - čajni vrt

De Winde - čajni vrt

Tijekom boravka u Nizozemskoj u organizaciji AVALON-a studijska grupa je posjetila turističko gospodarstvo „De Winde“, čajni vrt, u Zapadnoj Nizozemskoj.

Posjet gradskoj farmi Landsigt u Den Haagu

Posjet gradskoj farmi Landsigt u Den Haagu

Tijekom boravka u Nizozemskoj u organizaciji AVALON-a 23. travnja 2010. studijska grupa je u Den Haagu, između nebodera, posjetila jednu od 12 postojećih gradskih farmi. Posjet farmama je besplatan i otvoren za javnost. Izgradnja farme „Landsigt,“ kao i ostalih 11, financirana je sredstvima Kraljevine Nizozemske i lokalnih zajednica.

Tvrtka FZ Organic Food

Tvrtka FZ Organic Food

Tijekom boravka u Nizozemskoj u organizaciji AVALON-a 22. travnja 2010. studijska grupa posjetila je tvrtku „FZ Organic Food“ u mjestu Wolvega. Tvrtka se bavi proizvodnjom ekološkog sira, ekoloških grickalica i čipsa, te proizvodnjom marmelada. Vidjevši da se mali broj proizvoda jedne tvrtke teško može plasirati na tržište, četiri proizvođača su se udružila i svoje proizvode plasiraju zajednički: Yakso sireve i makrobiotičke proizvode, Tra´fo čips i grickalice, BioNova marmelade i Frysläner sireve.

Travnjački voćnjak-ekološki voćnjak

Travnjački voćnjak-ekološki voćnjak

Još jednom se pokazuje koliko je travnjački voćnjak višeslojan. Voćari u njega ulaze po prirodi polsa, ratari pregledavaju i determiniraju vrste trava kao moguću ispašu krava ili ovaca, stočari dolaze na ispašu, pčelari na pašu, zaštitari bilja daju procjene zdravstvenog stanja , te ustvrđuju prisutnost potencijalnih mogućnosti zaraze gljivičnim oboljenjima ili povećanje prisutnosti eventualnih štetnika.

Održana je izborna skupština Udruge ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske

Održana je izborna skupština Udruge ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske

U nedjelju 11. travnja 2010. godine, na ekološkom imanju „Zrno“ Zlate Nanić, u Habijanovcu održana je izborna skupština Udruge ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske. Skupštini je prisustvovalo oko 40 ekoloških proizvođača. Godišnje izvješće o radu Udruge prisutnima je iznio Mario Sever, dipl. ing. arh., predsjednik Udruge ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske.

Eko fest i obilježavanje Dana Ujedinjenih naroda

Eko fest i obilježavanje Dana Ujedinjenih naroda

Agencije Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj i Udruga ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske uz potporu Gradskog Ureda za poljoprivredu i šumarstvo obilježavaju Dan Ujedinjenih naroda (24. listopad) prodajno-promotivnim sajmom ekoloških proizvoda EKO FEST. EKO-FEST sajam i potpisivanje peticije održat će se na Trgu Bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u petak i subotu, 23.(08:00 - 20:00) i 24. (08:00 - 15:00) listopada 2009.

Ekološke kupine na „Danima hrvatskih kupina“

Ekološke kupine na „Danima hrvatskih kupina“

U petak 10. srpnja 2009. godine na Trga kralja Tomislava u Zagrebu započela je šesta manifestacija „Dani hrvatskih kupina“. Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Ivo Jelušić, predsjednik gradske skupštine Grada Zagreba Boris Šprem i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović svečano su otvorili manifestaciju. Kišno vrijeme nije omelo zainteresirane posjetitelje i prolaznike da prisustvuju svečanom otvorenju manifestacije i među prvima degustiraju i kupe svježe kupine i prerađevine od kupina poput: mirisnog kupinovog vina, slatkih sirupa, likera, rakija, džemova i marmelada.

Još jedno ekološko maslinovo ulje

Još jedno ekološko maslinovo ulje

Prvo maslinovo ulje s eko znakom u Hrvatskoj proizveo je Nikica Žampera iz Žmana na Dugom otoku 2004.godine. Pet godina čekali smo da Zadarska županija dobije drugog proizvođača! Marino Mijat iz Biograda je drugi registrirani eko proizvođač maslinova ulja. Ratni vojni invalid, boraveći na rehabilitaciji po bolničkim centrima sanjao je o „ekološkom rajskom vrtu“ prepunom maslina i ljekovitog bilja.Svoj san pretočio je u stvarnost i naslijeđeni maslinik na području Tribunja i Ivinja (Šibensko-kninska županija) uredio je poštujući načela propisana uredbama Vijeća Europske unije i IFOAM-a, a s kojima je usklađena i naša zakonska regulativa o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

  1. 1
  2. 2

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr