Održana promocija starih sorata voća na OPG-u Horvatić

Održana promocija starih sorata voća na OPG-u Horvatić

U Cvetkovcu, malom selu u Koprivničko-križevačkoj županiji, 14. rujna 2018. održana je prezentacija i promocija starih sorata voća i Dan otvorenih vrata OPG-a Horvatić.

Brojne okupljene pozdravio je domaćin Pavao Kovačić,  kolekcionar i zaljubljenik u stare sorte, koji zajedno sa Zdenkom Horvatić brine o 2000 sorata raznovrsnog voća.

 
Nakon uvodnih riječi domaćina i organizatora, održana su stručna predavanja. O očuvanju tradicionalnih i autohtonih sorata voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj govorio je Danijel Čiček, dipl. ing. iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo. Agronomski fakultet također brine o očuvanju starih sorata voća, a o tome je govorila prof. dr. sc. Martina Skenderović Babojelić.


Otpornost starih sorata jabuka na plijesan prezentirali su  doc. dr. sc. Ante Lončarić i doc. dr. sc. Bojan Šarkanj s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, a mogućnost subvencioniranja starih sorata kroz IAKS mjere Ruralnog razvoja predstavila je mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.  

Po završetku predavanja, okupljeni su mogli razgledati i kušati stare sorte voća na OPG –u Horvatić.  

mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, viša stručna savjetnica
fotografije uz članak: Leon Golub, viši stručni savjetnik

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr