Održan je PLAID pan Europski sastanak u Zagrebu

Održan je PLAID pan Europski sastanak u Zagrebu

Hrvatska poljoprivredno – šumarska savjetodavna služba je partner je u provedbi „PLAID“ projekta. „PLAID - Peer-to-peer Learning: Accessing Innovation through Demonstration“, projekt je koji se provodi u okviru Obzor 2020 programa Europske unije.

Temeljni je cilj ovog projekta povećanje održivosti poljoprivredne proizvodnje učinkovitijom implementacijom novih znanja i inovacija pomoću sustavnog organiziranja demonstracijskih aktivnosti na demonstracijskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području EU, Švicarske i Norveške.

Ključni je rezultat provedbe „PLAID“ kreiranje i diseminacija znanstveno utemeljenih i praktičnih alata za podršku poljoprivrednicima, poljoprivrednim savjetnicima, znanstvenicima te drugim akterima razvoja održive poljoprivrede u organizaciji, provedbi i evaluaciji  demonstracijskih aktivnosti. Ovi alati doprinijet će širokom prihvaćanju demonstracijskih aktivnosti od strane poljoprivrednika te postignuću snažnijih učinaka djelotvornog prijenosa znanja u poljoprivrednu praksu.

Za vrijeme trajanja sastanka u Zagrebu, održane su radionice iz korištenja dobrih praksi u demonstracijama, korištenje videa kao jedan od načina za demonstriranje, te se napravio osvrt na studije slučaja i na njihove rezultate.

Također, posjećen je OPG GRUNT u Varaždinskoj županiji. Vlasnik OPG-a je Vladimir Bais, koji zajedno sa svojom obitelji vodi OPG. Za vrijeme posjete OPG-u održale su se demonstracije prikaza rada stroja za aplikaciju sjemena u zemlju, te praktični prikazi uzgoja povrća u staklenicima i načina navodnjavanja istih. OPG Grunt također je sudjelovao u studiji slučaja HPŠSS-a zvan: Mladi poljoprivrednici u stakleničkoj proizvodnji i sadnica.

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr