VIJESTI - AGROEKONOMIKA

Dodatnih 16,2 milijuna kuna potpora za poljoprivredu kroz plavi dizel

Dodatnih 16,2 milijuna kuna potpora za poljoprivredu kroz plavi dizel

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će četiri nova sektora (tovno svinjogojstvo, pčelarstvo, kopitari i peradarstvo) ući u sastav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela, što će biti gotovo 16,2 milijuna kuna dodatne neizravne potpore sektoru poljoprivrede kroz oslobođenje plaćanja trošarine.

Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

Vlada RH je dala potporu konačnom tekstu Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) i uputila ga u Hrvatski sabor na usvajanje. Zakon prvi puta utvrđuje jasnu razliku između OPG-a, definira što su samoopskrbna gospodarstva, a što ona koja proizvode za tržište, ali nikom ne ukida prava na izravna plaćanja i trženje svojih proizvoda, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Vlada je usvojila novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi trebao smanjiti administrativne zapreke kako bi se olakšalo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, omogućio ostanak ljudi, pogotovo mlađe populacije u ruralnim područjima, okrupnjavanje zemljišta i stavljanje u funkciju zapuštenog i državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji proizvodnje.

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr