VIJESTI - HORTIKULTURA

23. Međunarodna izložba cvijeća u Varaždinu

23. Međunarodna izložba cvijeća u Varaždinu

U sklopu baroknih večeri koje se svake godine organiziraju u Varaždinu ,udruga vrtlara Varaždinske županije u suradnji s Koncertnim uredom, SŠ „Arboretum Opeka“ i HPŠSS organizirala je 23. Međunarodnu izložbu cvijeća na prostorima Staroga grada.

Pojava pjega na plodovima paprike i rajčice

Pojava pjega na plodovima paprike i rajčice

Dolaskom toplijih dana sve je više upita sa terena da su se na plodovima rajčice i paprike pojavile crno-smeđe pjege i sa čime tretirati. Pjege na plodovima spomenutih kultura nastaju iz više razloga a čine veliki gospodarski problem jer oštećeni plodovi nemaju tržišnu vrijednost i potrebno ih je uklanjati čime se direktno smanjuje prinos.

Zaustavimo širenje Zlatne žutice vinove loze – upute vinogradarima

Zaustavimo širenje Zlatne žutice vinove loze – upute vinogradarima

Zbog šteta koje je zlatna žutica vinove loze prouzročila u pojedinim vinogorjima, kao i zbog opasnosti od daljnjeg širenja u nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Naredbu o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze za 2018.

U Križevcima održan sastanak na temu suzbijanja zlatne žutice vinove loze

U Križevcima održan sastanak na temu suzbijanja zlatne žutice vinove loze

Kako se gotovo cijelo područje bivše općine Križevci nalazi u demarkiranom području, obveza je svih posjednika vinograda: postaviti žute ploče za praćenje pojave američkog cvrčka, redovito pregledavati vinovu lozu radi pravovremenog uočavanja simptoma, redovito suzbijati američkog cvrčka u vinogradima prema preporuci iz Naredbe (NN 48/2018).

Panel rasprava Vinska omotnica

Panel rasprava Vinska omotnica

Jubilarna, 50. Izložba vina kontinentalne Hrvatske, održala se 1. i 2. lipnja u Svetom Ivanu Zelini. Suorganizator ove manifestacije je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, a izložba je održana pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, a uz supokroviteljstvo Zagrebačke županije.

51. Sajam i izložba zagorskih vina u Bedekovčini

51. Sajam i izložba zagorskih vina u Bedekovčini

Tradicionalno na Bedekovčanskim jezerima 18. i 19.05. održan je 51. Sajam i izložba zagorskih vina Bedekovčina 2018. Sajam i izložbu organizirali su Krapinsko zagorska županija i Općina Bedekovčina, uz suorganizatore Udrugu „Vino Zagorje“ TZ KZŽ, Radio Kaj, HGK ŽK Krapina i Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu.

Školska shema u đurđevačkoj Gimnaziji

Školska shema u đurđevačkoj Gimnaziji

Ove školske godine Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac odlučila je sudjelovati u provedbi Školske sheme 2018., koja objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama. Glavni razlog uvođenja ove mjere u Gimnaziju bio je pobuditi svijest učenika o zdravoj prehrani i stvoriti naviku konzumiranja voća i povrća bar jednom tjednom.

Prikaz i demonstracija rada Ferrand četka za čišćenje trsova

Prikaz i demonstracija rada Ferrand četka za čišćenje trsova

U organizaciji Kokot-Agro d.o.o. iz Jastrebarskog, distributera tvrtke FERRAND četki te OPG Bačić Božo iz Podgrađa kraj Benkovca u suradnji s Hrvatskom poljoprivredno - šumarskom savjetodavnom službom u ponedjeljak, 07.svibnja u ekološkom vinogradu površine 16 ha održana je prezentacija francuskog proizvođača Ferrand četki za čišćenje tj. uklanjanje suvišnih izboja i mladica sa donjeg dijela trsa u zoni od razine tla do visine račvanja krakova. Stroj je namjenjen za čiščenje samo donjeg dijela trsa bez krakova, lucnjeva i reznika.

Ocijenjena vina hrvatskih autohtonih sorata uoči revije Vina od davnina

Ocijenjena vina hrvatskih autohtonih sorata uoči revije Vina od davnina

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta u Zagrebu najavljena je manifestacija „Vina od davnina“, koja će se održati 13. i 14. travnja u Art galeriji Lauba, te su predstavljeni šampioni ocjenjivanja autohtonih vina koje se održalo ususret reviji.

Pušipel - primjer brendiranja autohtone sorte

Pušipel - primjer brendiranja autohtone sorte

Prilikom puštanja vina u promet Pušipel mora imati ocjenu kvalitetnog ili vrhunskog vina sa Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) – rekao nam je Marijan Čižmešija, predsjednik Povjerenstva za dodjelu i nadzor županijske robne marke vina i viši stručni savjetnik Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Održana Škola rezidbe voćaka u Kaptolu

Održana Škola rezidbe voćaka u Kaptolu

Povodeći se starom latinskom izrekom koja kaže …“repetitio mater studiorum est“ –…da je ponavljanje majka učenja, djelatnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe u podružnici Požeško- slavonske županije, specijalisti hortikulture i zaštite bilja, i ove su godine ponovili organiziranje i provedbu dvojake (teorijske i praktične) edukacije u rezidbi voćaka. Sedamnaesta po redu, edukacija pod nazivom „Škola rezidbe voćaka – Kaptol 2018.“, održana je od 20. do 23. veljače 2018. u Kaptolu i okolnim voćnjacima.

Održana „Zimska škola rezidbe vinove loze – Kaptol 2018.“

Održana „Zimska škola rezidbe vinove loze – Kaptol 2018.“

Savjetodavna služba - Podružnica u Požeško-slavonskoj županiji, organizira lokalnu Zimsku školu rezidbe vinove loze tradicionalno već 16 godina za redom. Tako je i ovoga puta, angažmanom specijalista hortikulture i zaštite bilja, 15. i 16. veljače 2018. godine, organizirana dvodnevna edukacija rezidbe vinove loze. U nepogodnim vremenskim uvjetima skupilo se 7 hrabrih polaznika te sudjelovalo na „Zimskoj školi rezidbe vinove loze – Kaptol 2018.“. Trojica polaznika doputovala su iz Zagreba, jedan iz Slavonskog Broda, a ostali su bili s lokalnog područja. Svi polaznici su vrhunski entuzijasti i zaljubljenici u vinovu lozu, prirodu općenito te sve iskonsko prirodno, željni znanja i vještina iz rezidbe.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr