Školska shema u đurđevačkoj Gimnaziji

Školska shema u đurđevačkoj Gimnaziji

Ove školske godine Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac odlučila je sudjelovati u provedbi Školske sheme 2018., koja objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama. Glavni razlog uvođenja ove mjere u Gimnaziju bio je pobuditi svijest učenika o zdravoj prehrani i stvoriti naviku konzumiranja voća i povrća bar jednom tjednom.

U srijedu, 23. svibnja 2018. djelatnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, mr. sc. Željkica Oštrkapa Međurečan i Leon Golub, dipl. ing. agr. održali su radionicu Školska shema – kušanje jagoda, a  Katarina Šostarec, mag. ing. agr. predavanje na temu „Voće koje pada u zaborav“.

Tridesetak učenika od prvog do trećeg razreda imalo je priliku kušati 3 vrste jagoda (Joly, Quiki i Clery) te prema mirisu, okusu i izgledu dati odgovarajuću ocjenu od 1-5 za svaku posebno. Osim samog kušanja jagoda, učenici su imali priliku mjeriti šećere refraktometrom u jabuci, limunu, naranči i jagodi te su dobivene vrijednosti uspoređene s ranijim pretpostavkama „slatkoće“ voća.

Kušanje i ocjenjivanje jagoda

Mjerenje šećera refraktometrom

Kroz predavanje „Voće koje pada u zaborav“ učenici su dobili osnovne informacije i zanimljivosti o sad već pomalo zaboravljenim voćnim vrstama kao što su primjerice mušmula, dud, rogač, ogrozd i sl. koje su sve više zapostavljene zbog pomodnosti nekih drugih vrsta.

Predavanje na temu „Voće koje pada u zaborav“

                                                                             Katarina Šostarec, mag. ing. agr.
stručna suradnica za ekološku poljoprivredu

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr