Prikaz i demonstracija rada Ferrand četka za čišćenje trsova

Prikaz i demonstracija rada Ferrand četka za čišćenje trsova

U organizaciji Kokot-Agro d.o.o. iz Jastrebarskog, distributera tvrtke FERRAND četki te OPG Bačić Božo iz Podgrađa kraj Benkovca u suradnji s Hrvatskom poljoprivredno - šumarskom savjetodavnom službom u ponedjeljak, 07.svibnja u ekološkom vinogradu površine 16 ha održana je prezentacija francuskog proizvođača Ferrand četki za čišćenje tj. uklanjanje suvišnih izboja i mladica sa donjeg dijela trsa u zoni od razine tla do visine račvanja krakova. Stroj je namjenjen za čiščenje samo donjeg dijela trsa bez krakova, lucnjeva i reznika.

Slika 1. Ferand četka

Okupljenim vinogradarima  predstavljena su i prikazana dva tipa automatskih četki različite težine od 600 kg i 400 kg  s okvirima montiranim na traktoru Landini. Na okviru se podešavaju četke prema visini uzgojnog oblika.

Same četke se sastoje od traka armirane gume koja je fleksibilna i pri radu rotira  oko trsa,skida mladice iz panja te čisti staru koru. Prednosti korištenja ovih četki su vrijeme i površina koja se može odraditi primjenom ovih strojeva. Za osam sati rada stroj može očistiti 4 ha vinograda.

Efikasnost četki Ferrand prikazane su na redovima sorte Merlot koja ima svojstvo tjeranja mladica po cijelom donjem dijelu trsa, koji se razvijaju iz latentnih pupova starog drva i na sorti Syrah gdje su mladice rjeđe i pojedinačne.

Slika 2. Ferrand četka u radu na sorti Merlot

Vinogradari su pokazali veliko zanimanje i zadovoljstvo prikazom i demonstracijom ovih četki s obzirom na efikasnost u radu i vremenu, a posebno danas kada nedostaje dovoljno radne snage u vinogradarstvu za vrijeme najintenzivnijih ampelotehničkih radova.

Proizvođaču su bila postavljena mnogobrojna pitanja vezana za cijenu, dijelove, trajnosti i dr.

Zanimljivo je pojašnjenje francuskog proizvođača Ferrand četki da se korištenjem ovakvih strojeva kroz par godina povećava radni učinak u površini vinograda. Naime nakon višegodišnjeg korištenja pojava mladica iz starog drva trebala bi biti manja jer čisti dio trsa te ujedno osigurava i manju pojavu rasta mladica, ali i štetnika.

Također je naglašeno da je veća efikasnost ako se ide zahvatom u početnoj fazi izbijanja i obrastanja mladica iz trsa.

                                                                                                         Zvonimir Vlatković, dipl.ing.agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr