Drugo Natjecanje orača Varaždinske županije

Drugo Natjecanje orača Varaždinske županije

U organizaciji Hrvatskog zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu te suradnju Varaždinske županije, grada Varaždina, općina i brojnih sponzora održano je drugo natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje je održano 14. lipnja 2007. na pokusno pokaznom polju u Varaždinu. Na natjecanju je sudjelovalo osam orača s područja varaždinske županije koji su svoje oračke vještine i ovaj put pokazali uz pratnju ocjenjivačke komisije, sudaca i brojne publike koja je pokazala veliki interes za praćenje takve manifestacije. Uz besprijekorno odrađenu organizaciju složne ekipe Odsjeka HZPSS-a Varaždinske županije i veliku pomoć naših sponzora i proizvođača naročito PPP Cafuk i OPG Presečki, te dobru kordinaciju sudačke ekipe od strane voditelja natjecanja kolege Luke Čuljka, natjecanje je završilo na veliko zadovoljstvo naših natjecatelja bez primjedbi na suđenje.

Na ovogodišnjem drugom natjecanju sudjelovali su sljedeći natjecatelji Zlatko Kovačić iz Ludbrega, Mirko Đurin iz Podevčeva, Košić Nikola iz Papinca, Krunoslav Mužic iz Malog Bukovca, Slavko Maltarski - Petrijanec, Jurica Cafuk – Vidovec, Denis Žnidar- Varaždin i Zlatko Dubovečak - Benkovec te natjecatelj Ivica Baneković koji je, nažalost, morao odustati zbog tehničkog kvara ali je ostao kao podrška do kraja uz natjecatelje.

Na natjecanju se oralo dvobraznim plugom (pet natjecatelja) i trobraznim plugom (tri natjecatelja) traktorima različitih tipova Stayer, Zetor, Deutz i Massey ferguson. Svojom nazočnosti ovom natjecanju posebnu je čast iskazao predstavnik ministarstva načelnik Tugomir Majdak koji je ujedno i otvorio natjecanje, ravnatelj HZPSS-a dr.sc. Ivan Katalinić koji je pozdravio sve prisutne, voditelj natjecanja mr. sc. Luka Čuljak, Vanda Čuljat i Ivo Juras. Od strane lokalne samouprave nazočne je pozdravio savjetnik gradonačelnika grada Varaždina mr. sc. Tomislav Bogović.

Ocjenjivanje je obavljeno prema Pravilniku Svjetskog natjecanja u oranju uz stručni ocjenjivački sud u sastavu: Rudolf Deriš, Jelica Ladić i predstavnik poljoprivrednih proizvođača Stjepan Bistrović. Nakon završenog službenog dijela natjecanja nastavljeno je druženje uz ručak i dodjelu nagrada u rastoranu «Aqua city» kojem je bio nazočan gradonačelnik Ivan Čehok koji je ujedno dodijelio pehar za osvojeno prvo mjesto natjecatelju Krunoslavu Mužicu. Predstavnik ministarstva Tugomir Majdak uručio je pehar drugoplasiranom natjecatelju Jurici Cafuku, dr.sc. Ivan Katalinić uručio je kristalni pokal prvoplasiranom natjecatelju te pehar trećeplasiranom natjecatelju Zlatku Kovačiću. Od ukupno osam natjecatelja dva prvoplasirana Krunoslav Mužic i Jurica Cafuk sudjelovat će na državnom natjecanju 1. rujna 2007. koje će se održati u Čemincu( Osiječko-baranjska županija). Osim navedenih nagrada za prva tri mjesta svi sudionici natjecanja nagrađeni su vrijednim materijalnim nagradama naših sponzora uz priznanja HZPSS-a o sudjelovanju. Vrijedne nagrade i financijska sredstva osigurali su sljedeći sponzori, kojima se ujedno i zahvaljujemo: Varaždinska županija, Grad Varaždin, Općina Vidovec, PPP Cafuk, OPG Presečki, Croatia osiguranje, Općina Sv. Đurđ, Općina Mali Bukovec, Općina Cestica, Udruga stočara i ratara Varaždinske županije, mljekara i pekara Bohnec, Bura, BC Institut, Poljoprivredni institut Osijek, Pioneer sjeme, Poljodjelska postaja, Miagra, Panonska pivovara, Studena, Vindija, Švenda, Poljoprivredna škola Arboretum Opeka, Trgo gea Nedelišće, Agroludbreg, Pilana Požgaj, PSC Ferenčak, Agrigenetics Osijek, Intereuropa te TIVA tiskara.

Sve pohvale dobivene za dobro organizirano natjecanje veliko je priznanje djelatnicima Odsjeka HZPSS-a Varaždinske županije kao i poticaj za organiziranje udruge do državnog natjecanja. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo svim sponzorima kao i svim natjecateljima koji su pokazali veliki entuzijazam kao i svima onima koji su nam pomogli u pripremi i organizaciji natjecanja.

Fotogalerija

Više o natjecanju u oranju

Odsjek HZPSS-a Varaždinske županije,
Mara Bogović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr