Krenula natjecanja u oranju

Krenula natjecanja u oranju

Treće natjecanje orača Zadarske županije, i prvo ovogodišnje županijsko natjecanje u Republici Hrvatskoj održano je 8. lipnja 2007. Kako je Zadarska Županija poznata po poljoprivrednim proizvodima svih poljoprivrednih kultura a ne samo vinograda, voća i maslina odlučili smo se na kontinuirano sudjelovanje na natjecanjima jer se rezultati oranja kao osnovne agrotehničke mjere očituju konačnim prinosima kod svih poljoprivrednih kultura.

Natjecanje je održano na poljoprivrednim površinama poduzeća «VRANA d.o.o.» iz Jankolovice kod Biograda n/m, za mnoge poznato kao «vranski bazen». Na natjecanju je sudjelovalo 7 natjecatelja koji su gledajući prostorno zastupili skoro cijelu županiju. Tako je natjecatelj Marko Birkić predstavljao grad Biograd n/m, Bore Lukić grad Biograd n/m, Krešimir Dražina - Pristeg odnosno grad Benkovac, Srećko Šuša - Vrana općina Pakoštane, Roko Colić - Sikovo općina Sv. Filip i Jakov, Mile Vedrić - Lovinac općina Posedarje i Kovačević Zvonimir - Zadar.

Natjecatelje i nazočne goste pozdravio je rukovoditelj Odsjeka HZPSS-a Zadarske županije Zdravko Bušić, a ispred grada Biograda n/m kao domaćina natjecanja gradonačelnik Ivan Knez. Nazočne su također pozdravili pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije Željko Katuša, te načelnik Odjela za mehanizaciju HZPSS-a Ivo Juras.

Pozdravne riječi ispred MPŠVG-a uputio je načelnik Tugomir Majdak koji je ujedno i otvorio treće natjecanje orača Zadarske županije.

Natjecanje se odvijalo prema planu, na parceli skoro idealnoj za oranje (ravno strnište, suho vrijeme). Natjecatelji su pokazali koliko znaju, koliko su spretni u oranju i kojom mehanizacijom raspolažu. Nakon završenog oranja mogli su i sami usporediti parcele i uvidjeti svoje pogreške, što upravo dokazuje edukativni smisao samog natjecanja.

Nakon radnog dijela, uz radni ručak, pristupilo se proglašenju pobjednika i uručenju pokala, priznanja odnosno zahvala zaslužnim u realiziranju samog natjecanja.

Pobjednik natjecanja je Zvonimir Kovačević iz Zadra, drugo mjesto osvojio je Krešimir Dražina iz Pristega - grad Benkovac, a treće mjesto veteran Marko Birkić iz Biograda n/m.

Jedinice lokalne uprave i samouprave Zadarske županije podržale su natjecanje i izrazili spremnost u daljnjem održavanju natjecanja kao i financiranje kupovine natjecateljskog pluga.

Fotogalerija

Više o natjecanju u oranju

Odsjek HZPSS-a Zadarske županije,
Miroslav Andrić, dipl. ing., stručni savjetnik

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr