Dan polja Vaška 2007.

Dan polja Vaška 2007.

Dan polja Vaška Odsjeka HZPSS-a Virovitičko-podravske županije održan je 5. lipnja 2007. na OPG-u Hrgović. Ovogodišnji tradicionalni Dan polja bio je u drugačijem sastavu nego je planirano. Naime, na ovome području dva jaka olujna nevremena praćena ledotučom najviše su problema i štete nanijela sortnom pokusu pšenice. Stoga je ove godine dan polja bio isključivo za stručnjake i organizatore pokusa: sjemenare i zaštitare.

Okupilo se ukupno 30-ak stručnjaka poljoprivredne djelatnosti: lokalni agronomi, savjetnici iz HZPSS-a i predstavnici tvrtki: Poljoprivredni Institut Osijek, BC Institut Zagreb, BASF, Chromos, Syngenta i AM-Agro.

Domaćin OPG-a Siniša Hrgović, dipl. ing., viši stručni savjetnik Odsjeka HZPSS-a Virovitičko-podravske županije, pozdravio je sve goste i kolege, nakon čega se krenulo redom u pregled usjeva.

Po predviđenom planu prvo su pregledani sortni pokusi pšenice (13 sorata), za koje je S. Hrgović, dipl. ing., dao slikoviti presjek kompletno obavljene tehnologije uz nadopunu na postavljena pitanja nazočnih. Potom je prezentiran pokus zaštite kukuruza herbicidima u tri varijante. Pregled posebnog polja pšenice i prikaz zaštite pšenice od korova herbicidima (3 varijante) i zaštita pšenice od bolesti i štetočinja (2. varijante). Nastavljeno je pregledom površine pod šećernom repom, gdje je obavljen makro pokus tretiranja herbicidima u zaštiti od korova.

2007_06_12_2.jpg

Na posljetku ostalo je pregledati parcelu i pokus 49 hibrida kukuruza, sa zastupljenim svim sjemenskim kućama, koje su na tržištu RH.

Na svim postavljenim pokusima bilo je dosta pitanja i rasprave prisutnih, koja su se nastavila uz ugodno druženje na zajedničkom ručku.

Vodič kroz dan polja Vaška 2007.

Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravske županije,
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr