Bez "pješaka" u silosima ?

Bez

Da o kvalitetno raspoređenoj i dobro nagaženoj silažnoj masi ovisi kvaliteta sjenaže i silaže u silosima odavno je poznato. Isto tako, poznato je i da se još uvijek ovaj težak posao odvija ručno, te i traži i puno radne snage. Danas su već poznati strojevi koji zamjenjuju i do desetak "pješaka" na pravilnom razgrtanju silo mase kod spremanja u silose.

Na takvoj praktičnoj demonstracionoj, a ujedno i međužupanijskoj demonstraciji u radu bilo je ovih dana u Kozarevcu -Kloštar Podr. kod braće Darka i Ivana Imbrišića ( Koprivničko-križevačka županija ) i u V. Črešnjevici- Pitomača ( Virovitičko-podravska županija ) kod Marija Rengela koji ima i ovaj stroj.

yellow.jpg

Kod njega su ovom međususjedskom spremanju sjenaže prisisustvovali i svoja iskustva prenijeli: Ivan Juras dipl. inž., načelnik Odjela za mehanizaciju HZPSS-u, Antun Tomašević, dipl. inž., i Marijan Lincmajer, dipl. inž., rukovoditelji Odsjeka Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije.

Nekoliko ovakovih strojeva postoji i kod nas ( Koprivnica ). Preporuka je da se organizirano koriste svi oni koji koriste veće količine sjenaže i silaže, te zbog brzine spremanja i dobivanja veće kvalitete. On se isplati u radu u samo jednoj sezoni korištenja. Odmah po viđenoj efikasnosti u radu, uplatu novog ( oko 26 000,00) izvršio je i Ivan Imbrišić ( 0989327297) iz Kozarevca.

Sam stroj nosi traktor veće snage (ujedno ravnomjerno rasipanje po istovaru silažne mase i gaženje), te se preko kardanskog vratila na bubnju okreću spiralno postavljene lopatice, koji se može okretanjem podesiti da se svaki dio mase u silosu pravilno raširi i nagazi. Širina zahvata mu je 2,13 m.

Odsjek HZPSS-u Koprivničko-križevačke županije
Antun Tomašević dipl.inž.agr.,rukovoditelj Odsjeka

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr