Lunjska maslinada

Lunjska maslinada

U organizaciji Odsjeka HZPSS-a Zadarske županije i domaćih maslinara u Lunu na otoku Pagu održana je po treći put manifestacija „Lunjska maslinada“.
U sklopu manifestacije održana su tri stručna predavanja.

Prvo predavanje održao je Ivica Jelić, dipl. ing., iz Zadra predstavljajući  projekt „Lunjski mirakul“. Projektom se želi utvrditi starost najvrjednijih primjeraka maslinovih stabala. Analizom dobivenih rezultata približno bi se odredilo vrijeme postanka ove „šume“ divljih maslina i dobili dodatni argumenti za zaštitu ovog područja od devastacije.

Davorin Pamić iz Odsjeka HZPSS-a Šibensko-kninske županije izlagao je temu: «Dobivanje visokokvalitetnog maslinovog ulja». Predočio je najbitnije čimbenike kojih se treba pridržavati pri dobivanju visokokvalitetnog ulja.

2007_05_23_2.jpg

Nenad Hrelja iz Odsjeka HZPSS-a Istarske županije vodio je degustaciju maslinovog ulja u koju su bili uključeni lokalni maslinari, uljari i ugostitelji. Kao dobar poznavatelj ove problematike pokušao je prenijeti degustatorima kako prepoznati mane ulja, kao i ocijeniti kvalitetu. Degustiralo je devet sudionika skupa. Uz degustaciju pruženo je niz korisnih informacija o čuvanju maslininog ulja.

Nakon predavanja izloženo je 12 uzoraka ulja koja su nagrađena sa zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama na „Maslini 2007“ u Splitu  i Noćnjaku 2007“ na Braču.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom grada Novalje i novaljske turističke zajednice u nazočnosti oko 200 sudionika.

Odsjek HZPSS-a Zadarske županije
Ivica Peranić, dipl. inž. agr., stručni savjetnik

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr