Tematski skup "šume šumoposjednika"

Tematski skup

Dana 12. lipnja u maloj dvorani restorana Sablić u općini Dubrava održan je tematski skup „Šume šumoposjednika“ čiji je glavni organizator bio sektor za šumarstvo Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Događaj je otvorio ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek ističući prije svega namjeru i svrhu održavanja skupa. Naglasio je važnost suradnje šumoposjednika i šumarskih stručnjaka kako bi se postigli kvalitetni odnosi i povjerenje koji su osnova dobrog i racionalnog gospodarenja šumskim ekosustavima. Pozdravne riječi potom je uputio i predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika, Zdenko Bogović te Gordana Ugarković-Brnić ispred Ministarstva poljoprivrede.

Uvodna predavanja djelatnika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe bila su prilika da sudionici na jednom mjestu saznaju sve o radu službe kroz protekle godine. Prikazani su podatci o motrenju šumskih štetnika i bolesti, broju požara, šumskim štetama, raspodjeli sredstava iz fonda za OKFŠ za radove biološke obnove šuma, održavanje šumskih i protupožarnih prometnica, sa izradom programa gospodarenja i sa mogućnostima ostvarivanja prava na subvencije u privatnim šumama te mjerama Ruralnog razvoja u šumarstvu. Osim prethodno navedenog djelatnike službe upoznalo se sa aplikacijom za vođenje evidencija WAVESS koja će se početi primjenjivati od 1. srpnja.

Ukratko su prikazane i aktualne teme vezane uz certificiranje u privatnim šumama o čemu je govorio Miljenko Županić iz Hrvatskog šumarskog instituta te problematika s kojom se susreću korisnici prilikom prijava za mjere ruralnog razvoja u šumarstvu što je izložio Domagoj Troha. Kao najveće probleme pri prijavljivanju na mjere Ruralnog razvoja istaknuo je kratko vrijeme natječaja obzirom na vrijeme potrebno da se prikupi potrebna dokumentacija te neriješeni imovinsko-pravni odnosi nad šumama. Gordana Ugarković-Brnić ispred Ministarstva poljoprivrede upoznala je prisutne s novostima u Zakonu o šumama.

Na održanoj raspravi predstavnici udruga šumoposjednika, ali i savjetnici iznijeli su probleme s kojima se susreću na terenu, ukazali na situacije kod kojih očekuju bolju buduću suradnju te izrazile želju da i same budu djelom sustava koji gospodari njihovim šumama kako bi na taj način pridonijeli boljoj i kvalitetnijoj suradnji sa djelatnicima Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Robert Ojurović iznio je nekoliko noviteta koji se planiraju realizirati kroz naredne godine, a koji će biti od izuzetne važnosti kako bi se šume čuvale, kako bi se poboljšao sustav gospodarenja te kako bi se očuvao skup svih korisnih blagodati šuma za čovjek i okoliš.Time je skup zaključen.

Petra Lulić, mag. ing. silv.

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr