Prezentacija pilot projekta GIS privatnih šuma grada Čabra

Prezentacija pilot projekta GIS privatnih šuma grada Čabra

Uz suorganizaciju Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ i UPŠ „Gorski kotar“ Delnice u prostoru spomenutog centra u Staroj Sušici, 28.ožujka 2018., UPŠ „Čabar“, organizirala je prezentaciju pilot projekta Geografskog informacijskog sustava (GIS) privatnih šuma Grada Čabra, sustava koji su izrađivali u suradnji sa tvrtkom EDC d.o.o. iz Zagreba i drugim partnerima, a uz svesrdnu pomoć Primorsko-goranske županije.

Na skupu su prisustvovali predstavnici Primorsko-goranske županije, gradonačelnik Grada Čabra Kristijan Rajšel i njegova zamjenica Ivana Lakota, članovi UPŠ Čabar i Gorski Kotar, LAG-a „Gorski kotar“, Šumarskog instituta, Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika,  Savjetodavne službe, Hrvatskih šuma d.o.o. uprave Delnice, JU Zavoda za prostorno uređenje PGŽ i tvrtke Salix plan d.o.o.

Predsjednik UPŠ Čabar, Siniša Lakota, otvorio je skup riječima pozdrave i zahvale, ističući prije svega namjeru s kojom su osmislili, ovaj, hvale vrijedan projekt. A ona jest, da se čuje i uvaži riječ s terena, da se osvijeste stvarni problemi šumoposjednika ovog malog, ali žilavog goranskog kraja, a samim time i da se osvijetle situacije i nedoumice te da se napokon krene s njihovim rješavanjem. „Problemi“, ističe g. Lakota, „ leže u imovinsko pravnim odnosima, usitnjenim i raspršenim česticama, slaboj naseljenosti, visokoj dobi prosječnog šumoposjednika, ali ipak ima onih koji žele nešto bolje i veće, ali nisu sigurno od čega krenuti.“ Zato sada kreću s IMAGIS web platformom.

IMAGIS je prema riječima jednog od  tvoraca g. Tomislava Šimenca iz tvrtke EDC d.o.o., zapravo Internet GIS, vrlo otvorena platforma. To zapravo znači da može dohvaćati raznorodne podatke iz raznih baza i dokumenata. Sa samo nekoliko klikova mogu se podići razni slojevi, katastarska podjela, DOF prikaz, podaci iz programa gospodarenja i bilo koji drugi podaci koje i sami korisnici mogu dodavati. To je još jedna prednost povratne informacije s terena. A sve da podaci budu brže i lakše dostupni na kompjuteru, na mobilnom telefonu, na GPS uređaju, i sve u realnom vremenu. Na online primjeru smo mogli vidjeti da je alatna traka daleko jednostavnija nego na aplikacijama koje se inače mogu koristiti, a količina otvorenih čestica ne završava s jednom.

Ovako okupljeni podaci, u kratkom vremenu i na jednom mjestu, omogućuju inteligentnije upravljanje prostorom, mogu omogućiti korisnicima da lociraju nepoznate čestice, odmah dobiti opisne podatke o posjedniku, površini , kulturi, etatu odjela i preporučenim uzgojnim radovima, mogu pomoći kod izračuna otvorenosti šuma, eventualnim projektima za buduće ceste, rasporedu čestica o čemu ovisi isplativost bilo kojih šumarskih radova ili odluka o rješavanju imovinsko pravnih pitanja, prostorno praćenje zaraženosti šumskim štetnicima, ugovaranju šumarskih radova za više vlasnika kako bi se smanjili troškovi radova i za vlasnike i za izvođače radova i štočega još što se netko može sjetiti.

Prilično reprezentativno za prvi put te se nakon svega može bez zadrške reći, zahvaljujemo svi mi vama u udruzi Čabar na ideji, požrtvovnosti i upornosti.

Maja Bukovac, dipl.ing.šum.

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr