16. gospodarski sajam sira u Grubišnom Polju

16. gospodarski sajam sira u Grubišnom Polju

Grad Grubišno Polje domaćin je 16. gospodarskog sajma - sajma sira. od 17. do 18. studenog 2018.Sajam je zamišljen da uz sirare okupi i druge izlagače vezane uz poljoprivredu i proizvodnju sira, tradicijske obrte i zanate, razvoj seoskog turizma i sve ostale privrednike, ustanove i udruge.

Svoje proizvode izlagat će 124 izlagača iz svih županija  Hrvatske i izlagači iz susjedne Mađarske.

Na prvom sajmu sira, održanom 2006. godine, nastupilo je oko 70 izlagača od kojih su dvadeset i pet bili vezani za mlijeko i mliječne proizvode. Na otvaranju sajma istaknuto je kako je upravo Grubišno Polje, kao područje na kojemu posluje jedna od najvećih hrvatskih mljekara Zdenka, idealno mjesto održavanja takvoga sajma, te kako sajam ima sve izglede postati nacionalnom smotrom sira.

Ove godine prisutno je 12 proizvođača sireva  i drugih proizvoda od mlijeka, što je brojka koja se pojavljuje proteklih nekoliko sajmova. Stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ocjenjuju svake  godine po tri uzorka od svakog sirara, ali i posjetitelji biraju koji im se sirevi naviše sviđaju  uz pomoć savjetnika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, pod nazivom „ Moj sir je najbolji“.

Sajam će prvoga dana biti otvoren od 9 do 18 sati, a drugoga dan od 9 do 15 sati. Ulaz je i ove godine besplatan, kao i delicije koje će pripremati pripadnici nacionalnih manjina.

PROGRAM SAJMA

Umjesto zaključka

Šampioni dosadašnjih sajmova:

2006. godine - Prgica Ivke Stručić iz Križevaca.

2007. godine - Svježi krem sir Belja d.d.,

2008. godine - Dimljeni kozji sir OPG Darije Geto iz Luga; Dimljena prgica OPG Juranić iz Velikoga Trojstva; Svježi sir OPG Mutavđija iz Grede, Pet sireva Agrolagune Poreč

2009. godine - Meki kozji sir s crnim kimom i Meki kozji sir sa zatarom OPG Bilogorka iz Velikoga Grđevca; Kozji sir Tip Caciotta PZ-a „Slavonski Biser“ iz Čačinaca; „Crni bodul“ OPG Vesne i Mirjenka Mrakovčića iz Krka.

2010. godine Dimljeni kvargl s češnjakom OPG-a Juranić iz Višnjevca; Slatko vrhnje OPG-a Jareš iz Donjih Sređana; Trapist "Marija zvijezda" Livač d.o.o. iz Zagreba,

2011. godine Kozji sir s vlascem OPG Nade Bajević iz Grešnice,

2012. godine Velebitski tvrdi sir od ovčjeg mlijeka Tomaić commerca iz Otočca; Kozji sir s rumom OPG-a Đurković iz Marjančaca,

2013. godine Ljuta prgica OPG-a Ankice Mađerić iz Koprivnice,

2014. godine ABC svježi krem sir s baranjskim kulenom Belja d.d,

2015. godine ABC svježi krem sir s hrenom Belja d.d.

2016. godine Velebitski sir Sirarne Runolist  Tomaić commerca iz Otočca,

2017. godine Polutvrdi punomasni kozji sir u merlotu OPG-a Đurković iz Marjančaca.

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr