Sljubljivanje sira i Vina od Davnina

Sljubljivanje sira i Vina od Davnina

Četvrtog dana (04.09.2018.) 53. tjedna Kajkavske kulture i kajkavskih popevki u organizaciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe (HPŠSS) održana je radionica u prostorima Gradske knjižnice Krapina pod nazivom „Sljubljivanje sira i Vina od Davnina“, na kojoj su prezentirani sirevi sa OPG-a i vina autohtonih sorata regije Bregovita Hrvatska.

Od autohtonih vina degustirana je Belina starohrvatska, Kraljevina Zelina, Dišeća ranina, Pušipel i Sokol, dok se od sireva kušao; svježi sir, kuhani sir, preveli sir, suhi sir, dimljeni kuhani sir te polutvrdi sir. Od navedenih vina i sireva složeno je 6 kombinacija (Tablica 1.) koje smo sljubljivali i ocijenili.

Tablica 1. Prikaz kombinacija sireva i vina na radionici „Sljubljivanje sira i Vina od Davnina“

 

SIR

VINO

1.

Svježi sri

Belina starohrvatska

2.

Kuhani sir

Kraljevina Zelina

3.

Preveli sir

Dišeća ranina

4.

Suhi sir

Škrlet

5.

Dimljeni kuhani sir

Pušipel

6.

Polutvrdi sir

Sokol

Najveću zainteresiranost za ovakvim tipom događanja pokazala je mlađa populacija ljudi (studenti, komercijalisti i  ljudi od struke).

Radionica je provedena pod stručnim vodstvom Pročelnice podružnice Zagrebačke županije Vlaste Rubeša Vili koja je posjetitelje uvodila u svijet pravilne degustacije vina, dok je Načelnica odjela za ruralni razvoj, Višnja Krapljan, vodila prezentiranje i kušanje sireva. Njihovom zajedničkom pričom i prezentacijom prenesena su znanja o pravilnoj degustaciji vina, pravilnom kušanju sira te u konačnici o sljubljivanju sira i vina (koji sir sljubiti sa kojim vinom). Tijekom cijelog trajanja radionice tražila se interakcija i komunikacija sa sudionicima što je i ostvareno.

Na kraju radionice dana im je mogućnost samostalnog sljubljivanja sira i vina po vlastitom nahođenju. Također, svi prisutni ispunili su anketu u kojoj su se izjasnili o najboljoj kombinaciji sira i vina, koji je najbolji sir i najbolje vino te najbolja vlastita kombinacija sira i vina.

S obzirom da su sva mjesta bila popunjena, te da su ljudi po završetku radionice i dalje ostali boraviti u prostoriji, komentirajući prezentirano, možemo reći da je prva radionica sljubljivanja sira i vina bila uspješna i da svakako trebamo nastaviti u ovom smjeru.

                                                                                                    Silvija Špiljak, mag. ing. ek. polj.

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr