U Požeško-slavonskoj županiji održana pokazna radionica mehaničke defolijacije lišća u vinogradima

U Požeško-slavonskoj županiji održana pokazna radionica mehaničke defolijacije lišća u vinogradima

Proteklih 10-ak godina uočen je povećan napad gljivice Botrytis cinerea u grožđu kod velikog broja vinskih sorti tijekom kolovoza i rujna, koja uzrokuje truljenje bobica u grozdovima.

 Pošto zbog kratkog vremena do početka berbe nije dozvoljeno tretirati vinograde botriticidima izvan rokova dopuštenih karencom, jedino preostalo rješenje jest uklanjanje dijela lišća na trsovima unutar zone grožđa. Tim se postupkom zapravo povećava strujanje zraka unutar trsova, čime se smanjuje vlaga, koja je ključna za razvoj ove bolesti.

Zbog toga je HPŠSS, Podružnica Požeško-slavonske županije, 13. kolovoza 2018. održala pokaznu radionicu mehaničkog uklanjanja dijela lišća s trsova u zoni grožđa. Radionica je održana u vinogradu OPG Ivana Kukuruzovića, nedaleko od sela Zakorenje. Na radionici su sudjelovali lokalni vinogradari, njih šest i voditelj radionice, Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik za hortikulturu.

Pošto su najveće maksimalne temperature i „žarenje“ sunca već iza nas i ne očekuje se još veliki broj dana s temperaturama većim od +30 ºC, a da istovremeno učinak „prozračivanja trsova“ bude što veći - jer je berba vrlo blizu - određen je taj datum za pokaznu radionicu. To je važno stoga što bi,  protivnom, jako sunce moglo na grozdovima izazvati ožegotine, odnosno palež pokožice bobica izloženih velikoj temperaturi pa se radi toga uklanjanje lišća odgađa sve dok maksimalne dnevne temperature malo ne „popuste“. Stoga je određivanje vremena provedbe defolijacije lišća svojevrstan kompromis između najvećeg pozitivnog efekta (smanjenje vlage i time truljenja bobica), najvećeg mogućeg broja dana s prozračivanjem trsova, uz istodobnu brigu o što manjem „paljenju“ pokožice bobica na grozdovima, koji će nakon defolijacije biti izloženi direktnom suncu.

  Slika 1. Vinograd prije defolijacije

  Slika 2. Količina lišća skinuta defolijacijom

Važno je naglasiti kako se prilikom defolijacije lišće ne uklanja u potpunosti iz zone grožđa, nego se samo uklanja djelomično i to 40-50 % bazalnog lišća na mladicama u  visini do oko 25 cm. Također, ne uklanja se lišće s obje strane svakoga reda u vinogradu, nego samo s jedne strane, i to: u redovima u smjeru sjever–jug uklanja se samo lišće s istočne strane tih redova i u redovima, koji su u smjeru istok–zapad uklanja se samo lišće sa sjeverne strane redova. Treba naglasiti da se lišće skida samo (raširenim) prstima, nikako ne škarama i sličnim alatom, jer može doći do oštećenja rodnih pupova smještenih u pazušcima peteljke listova, potrebnih za urod sljedeće godine.

Slike 3. Trsovi nakon defolijacije

Na taj se način povećava strujanje zraka u vinogradima i time smanjuje mogućnost zaraze botritisom, a istovremeno ima što manje ožegotina na grozdovima. Naime, ostavljanje dijela lišća u zoni grožđa, koje djelomično zasjenjuje grozdove, omogućuje da se, paralelno s pomicanjem sunca tijekom dana, pomiče i sjena nastala ostavljanjem lišća pa grozdovi tijekom sunčanog dana budu naizmjence osunčani i u sjeni.

Radionici su s velikim zanimanjem sudjelovali malobrojni, ali jako zainteresirani mladi lokalni vinogradari, koji, nažalost, još do sada nisu nikada vršili defolijaciju u svojim vinogradima i nisu bili upoznati s ovim tehnološki zahvatom.

Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik za hortikulturu,
voditelj i demonstrator na Radionici

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr