Treće županijsko natjecanje u oranju Grada Zagreba

Treće županijsko natjecanje u oranju Grada Zagreba

Održano treće županijsko natjecanje u oranju Grada Zagreba na kojem je počasni član Udruge orača Grada Zagreba gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Bandić, izvršio svečanu primopredaju dva natjecateljska pluga – ravnjaka i premetnjaka.

Udruga orača Grada Zagreba (UOGZ), uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i u suradnji sa suorganizatorima Poljoprivrednom savjetodavnom službom, Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba,  Gradskom četvrti Brezovica, Vijećem mjesnog odbora Kupinečki Kraljevec organizirala je 11. svibnja 2013. u Kupinečkom Kraljevcu 3. županijsko natjecanje u oranju Grada Zagreba.

natjecanje1_20_5.jpg

Nakon što je prisutnima pozdravnu riječ uputio Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske oračke organizacije, natjecanje je otvorio Stjepan Cerovski, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Brezovica. Natjecanje je održano u popodnevnim satima na parceli u državnom vlasništvu u Kupinečkom Kraljevcu, a na natjecanju, koje se i ovaj treći put odvijalo po kišnim uvjetima, sudjelovalo je ukupno deset natjecatelja: sedam natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka - Marko Matak (prvo mjesto), Ivan Novoselec (drugo mjesto), Božo Dumić (treće mjesto), Hrvoje Majdak, Franjo Mavračić, Dario Premužić i Ivan Jantolek, te tri natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka - Dubravko Kalaj (prvo mjesto), Matija Slobodić (drugo mjesto) i Vladimir Regelja (treće mjesto).

natjecanje2_20_5.jpg

Prema odluci UOGZ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na državnom natjecanju u oranju 2014. godine., a natjecatelji koji će predstavljati Grad Zagreb na ovogodišnjem 11. natjecanju u oranju RH u Brodsko-posavskoj županiji, su Josip Mikac, pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja u kategoriji plugova premetnjaka, i Željko Pažulj, prošlogodišnji pobjednik u kategoriji plugova ravnjaka.

Svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada, uz prisustvo preko tristo okupljenih i uz pratnju KUD-a Kupinečki Kraljevec, održani su u večernjim satima uz sudjelovanje g. Emila Tuka, pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Primopredaju natjecateljskih plugova ravnjaka i premetnjaka, za čiju nabavu su osigurana sredstva od Grada Zagreba, izvršio je gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, inače član udruge orača gotovo od samog početka rada udruge. Time se stječu uvjeti za ravnopravno sudjelovanje natjecatelja iz Grada Zagreba na državnim natjecanjima.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Darko Antonina, Marijan Mavračić i Dragutin Kasteljan, a mjeritelji dubine oranja bili su Joško Bubalo i Vjekoslav Viceban. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro.

Osim priznanja za sudjelovanje svim natjecateljima i diploma za tri prvoplasirana natjecatelja u obje kategorije,  natjecatelji su nagrađeni materijalnim nagradama naših sponzora kojima se ujedno i zahvaljujemo:

ADRIATIC MAR d.o.o., osiguranje natjecatelja i natjecanja; AGROPOTOK d.o.o., 50 kg sjemenske pšenice; BASF Croatia d.o.o., poklon ruksaci; Bc INSTITUT d.d. Zagreb, sjemenski ječam za 1 ha i sjemenski tritikal za 1 ha; DANON d.o.o., Glyphogan 480 SL – totalni herbicid, FRAGARIA d.o.o.;

LOVAČKO DRUŠTVO FAZAN – BREZOVICA – KUPINEČKI KRALJEVEC; MARKO MATAK;

MESNICA GRAŠO; PSC FERENČAK d.o.o, mreža juta 123 x 2000 i folija 500 F line; PENIĆ TRGOVINA d.o.o. i VULKANIZERSKI SERVIS PENIĆ; POLJO-PROM; PEKARA STIL; PODRAVKA d.d.; RIPINA d.o.o.; ROTO PROMET; ZAGREBAČKI HOLDING - Zagrebačke ceste d.o.o. 

Zahvaljujemo se na podršci tvrtkama Agromehanika Bjelovar d.o.o., Agroopskrba Matej d.o.o., Čizmić Zastupanje d.o.o. i MESSIS d.o.o., koje su kao pravne osobe uključene u članstvo UOGZ. 

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Grada Zagreba koji su svojim radom i trudom omogućili ovo natjecanje.

Više o radu udruge: https://sites.google.com/site/oracizagreb/

 

Dario Padro, dipl. ing. agr.
rukovoditelj Podružnice Grada Zagreba
tajnik Udruge orača Grada Zagreba

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr