VIJESTI

8. stočarska izložba Međimurske županije

8. stočarska izložba Međimurske županije

U sklopu 9. međimurskog sajma poduzetništva koji se održavao u Nedelišću pored Čakovca od 15. do 17. lipnja 2007. održana je 8. stočarska izložba Međimurske županije.
Već tradicionalno prvog dana organizira se govedarski dio, drugog dana predstavljaju se koze i ovce, a trećeg, završnog dana konji (ove godine bez svinja zbog svinjske kuge).

Prezentacija linije strojeva u vinogradarstvu

Prezentacija linije strojeva u vinogradarstvu

Najistočniji hrvatski grad je grad Ilok, gospodarsko i administrativno središte Zapadnog Srijema. Smješten je uz desnu obalu Dunava, na obroncima zapadnog dijela Fruške gore koje je izuzetno pogodno za uzgoj vinove loze. U takvom ugodnom ambijentu i uz ljubaznog i uslužnog domaćina tvrtku „Iločki podrumi“ d.d. u petak 15. lipnja 2007.godine, s početkom u 11.00 sati, na parceli salaša Vukovo održana je prezentacija linije strojeva u vinogradarstvu, kao i prikaz zelene rezidbe.

Održani Dani vinogradara Koprivničko-križevačke županije

Održani Dani vinogradara Koprivničko-križevačke županije

Dana 15. i 16 lipnja 2007. održani su Dni vinogradara i vinara Koprivničko-križevačke županije, a organizirala ih je Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, grad Đurđevac i HZPSS.

Bolje iskorištavanje organskog gnojiva

Bolje iskorištavanje organskog gnojiva

Na OPG-u Nikole Andrića iz Lasovca i Ivana Čolika iz Velikog Grđevca 13. lipnja 2007. zajedno sa članovima studijske grupe „+40“ održana je prezentacija „BOLJE ISKORIŠTAVANJE ORGANSKOG GNOJIVA“.

Drugo Natjecanje orača Varaždinske županije

Drugo Natjecanje orača Varaždinske županije

U organizaciji Hrvatskog zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu te suradnju Varaždinske županije, grada Varaždina, općina i brojnih sponzora održano je drugo natjecanje orača Varaždinske županije.

Vinodar 2007.

Vinodar 2007.

U Daruvaru je u starom dvorcu grofa Janković od 1. do 3. lipnja 2007. održana tradicionalna izložba vina Bjelovarsko-bilogorske županije «Vinodar 2007.». Na njemu je ove godine nastupio najveći broj izlagača, ukupno 66, a za ocjenjivanje je prijavljen ukupno 101 uzorak vina.

Dan otvorenih vrata

Dan otvorenih vrata

Odsjek Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji sa tvrtkama WestfaliaSurge, GEDŽIĆ GRADNJA, WOLF SYSTEM, SCHAUER AGRA D.D.O. i LEDO organizira «DAN OTVORENIH VRATA». Ovom i sličnim manifestacijama želimo nastaviti promidžbu Operativnog programa razvoja govedarstva u RH, te pokazati rezultate koje su OPG-a ostvarila u gradnji staja za držanje mliječnih krava.

«Mare Croaticum – spojiti zeleno i plavo»

«Mare Croaticum – spojiti zeleno i plavo»

Ovogodišnja akcija «MARE CROATICUM» traje od 9.-16. lipnja u dalmatinskim županijama i predstavlja revitalizaciju manifestacije započete prije 13 godina. Bjelovarsko-bilogorska županija predstavlja svoje gospodarstvene potencijale s naglaskom na eko proizvode: med, sireve i dr.

Prvi Festival graševine u Kutjevu

Prvi Festival graševine u Kutjevu

U cilju promoviranja najznačajnije sorte vinove loze u Republici Hrvatskoj – graševine, u Kutjevu je održan 1. Festival graševine u vremenu od 19. - 27. svibnja 2007. Tijekom Festivala ocijenjene su sve graševine pristigle (isključivo) iz Hrvatske.

7. Natjecanje u spremanju sjenaže u plastične bale

Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja u spremanju sjenaže u bale “CRO-BAL”, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Srednja gospodarska škola Križevci pozivaju Vas na 7. Natjecanje u spremanju sjenaže u plastične bale koje će se održati u SREDNJOJ GOSPODARSKOJ ŠKOLI U KRIŽEVCIMA – RATARNA 30. lipnja 2007.

Dani vinogradara i vinara Koprivničko-križevačke županije

Zajednica Udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, HZPSS i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije organiziraju Dane vinogradara i vinara Koprivničko-križevačke županije u Đurđevcu 15. i 16. lipnja 2007.

Krenula natjecanja u oranju

Krenula natjecanja u oranju

Treće natjecanje orača Zadarske županije, i prvo ovogodišnje županijsko natjecanje u Republici Hrvatskoj održano je 8. lipnja 2007. Kako je Zadarska Županija poznata po poljoprivrednim proizvodima svih poljoprivrednih kultura a ne samo vinograda, voća i maslina odlučili smo se na kontinuirano sudjelovanje na natjecanjima jer se rezultati oranja kao osnovne agrotehničke mjere očituju konačnim prinosima kod svih poljoprivrednih kultura.

Dan polja Vaška 2007.

Dan polja Vaška 2007.

Dan polja Vaška Odsjeka HZPSS-a Virovitičko-podravske županije održan je 5. lipnja 2007. na OPG-u Hrgović. Ovogodišnji tradicionalni Dan polja bio je u drugačijem sastavu nego je planirano. Naime, na ovome području dva jaka olujna nevremena praćena ledotučom najviše su problema i štete nanijela sortnom pokusu pšenice. Stoga je ove godine dan polja bio isključivo za stručnjake i organizatore pokusa: sjemenare i zaštitare.

Uvjeti otkupa ratarskih proizvoda

Poljoprivredni proizvođači koji u svojem plodoredu imaju posijane žitarice svoj urod voze na otkupna mjesta (silosi, podna skladišta, piste). Na otkupnom mjestu roba se skladišti i čuva za daljnju prodaju ili prelokaciju. Otkupna mjesta mogu biti otvorena bili gdje i za to ne treba posebna dozvola ali sva otkupna mjesta moraju imati jasno izvješene uvjete otkupa a instrumenti koji se koriste za vaganje i analizu žitarica moraju biti izbaždareni i ovjereni od «Hrvatskog zavoda za javno mjeriteljstvo». Analizu uzoraka mora obavljati stručna i za to ovlaštena osoba.

Održan drugi radni sastanak UONO-a Vukovarsko-srijemske županije

Održan drugi radni sastanak UONO-a Vukovarsko-srijemske županije

Sjedište UONO-a Vukovarsko-srijemske županije je u Nijemcima, pa je tako i ovaj put Općina Nijemci bila mjesto sastanka članova Nadzornog i Izvršnog odbora UONO-a. Sastanak je održan 4. lipnja 2007. a zbog važnosti, na sastanak su pozvani: gospodin Berislav Landeka ispred tvrtke «Novocommerce» i gospodin Nedjeljko Brčina kao uspješni organizator velikih manifestacija. Cilj sastanka je bio konkretna podjela zaduženja svim članovima udruge i konačno definiranje svih troškova organizacije natjecanja u oranju.

Analiza kvalitete silaže

Analiza kvalitete silaže

Odsjek Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Varaždinske županije u suradnji s tvrtkom Pioneer je 1. lipnja 2007. na poljoprivrednom gospodarstvu Bistrović organizirao demonstraciju analize kvalitete silaže. Uz veliki broj okupljenih poljoprivrednih proizvođača iz cijele županije koji se bave stočarstvom bili su nazočni i predstavnici drugih tvrtki.

Agrotehnika lucerne

Agrotehnika lucerne

Usprkos kiši, održana je «učionica na otvorenom – agrotehnika lucerne» na koju se odazvalo pedesetak poljoprivrednih proizvođača. Domaćini, OPG Mije Jakrlina iz Ladislava Sokolovečkog (općina Sokolovec) bavi se proizvodnjom mlijeka. U sjetvenoj strukturi prevladava kukuruz za silažu, travne smjese, a ovog proljeća zasijali su i lucernu na površini 0,88 ha. Domaćin je prisutne upoznao s proizvodnjom na svom gospodarstvu, Tatjana Međimurec s agrotehnikom usjeva lucerne na dotičnoj parceli.

  1. 225
  2. 226
  3. 227
  4. 228
  5. 229
  6. 230
  7. 231
  8. 232
  9. 233
  10. 234

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr