VIJESTI

V. Natjecanje orača Zagrebačke županije i grada Zagreba

Zagrebačka županija i grad Zagreb pozivaju vas na V. natjecanje orača Zagrebačke županije i grada Zagreba koje će se održati u ponedjeljak, 16. srpnja 2007. godine u mjestu Mraclin (Velika Gorica) na parceli gospodina Češkovića (kod ciglane) .

VII izložba paške ovce i sira u Novalji na otoku Pagu

VII izložba paške ovce i sira u Novalji na otoku Pagu

U petak, dana 06. srpnja 2007. godine u gradu Novalji na otoku Pagu održati će se sedma po redu manifestacija «Izložba paške ovce i paškog sira». Izložbu organiziraju Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu služnu, Hrvatski stočarski centar i udruga uzgajivača Paške ovce.

Dan polja kalcizacije

Dan polja kalcizacije

HZPSS organizira tradicionalni centralni „Dan polja kalcizacije“ ove godine u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije u Lipovljanima, 11.7.2007. (srijeda) u 10,00 sati.

Radionica iz cvjećarstva

Dana 04. 07. 2007. ( srijeda ) U Ludbregu u Pučkom otvorenom učilištu (Gradska vijećnica) Trg sv. Trojstva 19/I Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu organizira radionicu iz cvjećarstva na temu krizantema.

Berba višnje maraske

Berba višnje maraske

Baš kao što je i predviđeno od strane stručnjaka Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu početak berbe višnje maraske na području Zadarske županije uslijedio je proteklog vikenda. Ljubitelji ove voćne vrste ostaju bez daha gledajući besprijekorno uređene marašnjake posebice u Škabrnji, Prkosu, Nadinu, Zemuniku…

Natjecanja u oranju

Natjecanja u oranju

U organizaciji HUONO-a i HZPSS-a tijekom srpnja i kolovoza održat će se serija županijskih natjecanja orača. Po dva prvoplasirana natjecatelja sa županijskih natjecanja sudjelovat će 1. rujna u Čemincu (Osječko-baranjska županija) na državnom natjecanju orača.

Održana i radionica o proizvodnji sira u Osječko-baranjskoj županiji

Održana i radionica o proizvodnji sira u Osječko-baranjskoj županiji

U srijedu, 20. lipnja u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku održana je I. Radionica (od ukupno 8 planiranih) o proizvodnji sira na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Osječko-baranjske županije.

Posjet studijske grupe iz Nizozemske

Posjet studijske grupe iz Nizozemske

U organizaciji Agricultural University, Wageningen, the Netherlands, a na preporuku gospodina S. Schukkinga, 7. lipnja 2007. Osječko-baranjsku županiju posjetilo je 25 studenata i postdiplomaca gotovo iz cijelog svijeta (Amerika, Nizozemska, Nepal, Koreja, Indonezija, Južnoafrička Republika, Srbija i dr.), MAKS groep and Boerengroep.

Studijsko putovanje u Toskanu

Studijsko putovanje u Toskanu

Na poziv AZRRI (Agencije za ruralni razvoj Istre) kao organizatora, mr. Srećko Ladišić i Ivanka Bervida posjetili su regiju Toskana (18. – 22. lipnja 2007.).

Obitelji Sušac u Velikom Trojstvu

Obitelji Sušac u Velikom Trojstvu

Dana 22. lipnja 2007. godine posjetila me Obitelj Sušac. Vrijeme provedeno s njima proteklo je u podsjećanju na vrijeme provedeno u Kaliforniji, ne tako davne 1999. godine. Usprkos godinama života s puno optimizma i sreće došli su u RH, obići rodbinu i sve znamenitosti RH koje nisu obišli od 1987. godine.

Obavijest maslinarima i vinogradarima

Obavještavamo obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja općina Marine, Segeta, Okruga i Grada Trogira da će se 27. lipnja 2007. (srijeda) s početkom u 19 sati u dvorani „Andrija Matijaš Pauk“ u Marini održati predavanje "Osiguranja usjeva i drugih poljoprivrednih kultura od tuče i oluje".

Program poticanja proizvodnje šećerne repe, plasteničke proizvodnje povrća i cvijeća

Poljoprivredni proizvođači u Virovitičko-podravskoj županiji sa zadnjih sjednica Poglavarstva županije dobivaju samo lijepe vijesti. Iz proračuna Županije za 2007. godinu za razvoj i poticanje proizvodnje šećerne repe na području Županije uplaćen je iznos od 1.472.384,60 kn. Ova sredstva dobiti će proizvođači šećerne repe na cca 3000 ha, odnosno u iznosu od 500 kn /ha. Ova mjera poticanja proizvodnje šeć. repe traje od 2005. godine.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Na DANU OTVORENIH VRATA, 21. lipnja 2007. od 10 do 15 sati na imanju OBITELJSKOG POLJOPRIVREDNOG GOSPODARSTVA „HAĐASIJA“, Šimljana 31, Općina Berek održana je PREZENTACIJA OPERATIVNOG PROGRAMA RAZVOJA GOVEDARSTVA U RH, PLANIRANJA, IZGRADNJE, OPREMANJA I FUNKCIONIRANJA SUVREMENE STAJE ZA MUZNE KRAVE.

Zob

Zob

U organizaciji HZPSS-a i OPG-a Zdravka Vedriša 21. lipnja 2007. održana je «učionica na otvorenom: agrotehnika uzgoja zobi» gdje su poljoprivrednici mogli vidjeti sedam jarih sorata zobi: ŠAMPIONKA – standard (Hrvatski stočarski centar), ZVOLEN (slovačka selekcija, introducirao Hrvatski stočarski centar), EDMUND (RWA), ESCUDINO (RWA), EXPLORER (RWA), KUPA (Bc Institut) i BARANJA (Bc Institut), zaštitu usjeva od korova i leme. Pokus je posijan na obiteljskim gospodarstvima Vediš Zdravka iz Novačke i Bobovec Ivana iz Gole. Protiv korova korišteni su herbicidi VEGA i DERBY (svaki na jednoj parceli). Ovom prigodom zahvaljujem tvrtkama Bc Institut, RWA i Hrvatskom stočarskom centru na poklonjenom sjemenu zobi, te tvrtki Herbos na poklonjenim herbicidima. Okupljenih 40-tak poljoprivrednika mogli su vidjeti razlike među sortama, a kolegica Željkica Oštrkapa-Međurečan, upozorila je na virus patuljastog žućenja ječma koji je ove godine uzrokovala vrlo velika populacija lisnih uši, koje su prenosioci virusa. Obitelji Vedriš zahvaljujem na suradnji i suorganizaciji dana polja.

Tečaj iz senzorske analitike djevičanskog maslinova ulja

Tečaj iz senzorske analitike djevičanskog maslinova ulja

Prvi trening tečaj iz senzorske analitike djevičanskog maslinova ulja održan je 8. i 9. lipnja 2007. u Istarskim toplicama, za stručne savjetnike priobalnih županija, u organizaciji Odjela za VVV HZPSS-a i Udruge senzorskih analitičara maslinova ulja (USAMU) iz Buja.

Pčelarska radionica u Karlovcu

Pčelarska radionica u Karlovcu

Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu pod vodstvom moderatora mr. sc. Marije Ševar, načelnice Odjela za ekološku proizvodnju, upriličio je 14. i 15. lipnja 2007. radionicu za pčelarsku grupu stručnih savjetnika iz pojedinih županijskih odsjeka HZPSS-a. U sklopu ove radionice održana su četiri predavanja, demonstriran je rad uređaja za određivanje vlage u medu kao i obilazak ekološkog pčelara Lovre Krnića u Ilovcu Ozaljskom (Karlovačka županija).

  1. 224
  2. 225
  3. 226
  4. 227
  5. 228
  6. 229
  7. 230
  8. 231
  9. 232
  10. 233

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr