VIJESTI

3. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije "Suhopolje 2007"

Dana 02.08.2007. godine sa početkom u 10,00 sati održati će se 3. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije ¨Suhopolje 2007¨. Mjesto održavanja je Suhopolje, parcela tvrtke DIBA d.o.o. lijeva strana magistralne ceste smjera Suhopolje – Slatina, na samom izlazu iz Suhopolja.

Promocija debita u Oklaju

Promocija debita u Oklaju

Laureat ovogodišnje manifestacije Izbora najboljeg mladog vinara Hrvatske, Marko Duvančić dipl. inž. agr. i upravitelj PZ PRO-VIN iz Promine, organizirao je po prvi puta promociju vina debit s osnovnim ciljem reafirmacije ove stare autohtone vinske sorte, glavne bijele sorte dviju županija, Zadarske i Šibensko kninske.

Ekološka poljoprivreda na jugu Italije

Ekološka poljoprivreda na jugu Italije

Projekt "BIO 84" koji provodi CIHEAM – Bari uključuje pored teoretskog dijela i terenske posjete ekološkim gospodarstvima. Tako je 18. srpnja 2007. organizirna posjeta na ekološko gospodarstvo čiji je vlasnik Giancarlo Ceci u malom mjestu Andria nedaleko od Baria.

4.natjecanje orača Sisačko-moslavačke županije

Županijska udruga za organizaciju natjecanja orača Sisačko moslavačke županije i Upravni odjel za poljoprivredu,šumarstvo i vodno gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije i Odsjek HZPSS-a Sisačko moslavačke županije pozivaju vas na 4.natjecanje orača Sisačko-moslavačke županije

Stručna posjeta Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku

Stručna posjeta Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku

Na poziv pomoćnika ravnatelja Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo iz Osijeka mr. sc. Stanislava Volenika, načelnik Odjela za ratarstvo HZPSS-a dr. sc. Ivan Danjek organizirao je posjet Odjelu za nadzor sjemenskih usjeva Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo uz obilazak kontrolnog polja s hibridima i linijama kukuruza i sortama soje za više stručne savjetnike: Tatjanu Međimurec, Ivu Majhen-Vlašiček, Sinišu Hrgovića, Martina Culeka i Kirila Burčaka.

U Sloveniji vozila voze na biodizelsko gorivo od uljane repice

U Sloveniji vozila voze na biodizelsko gorivo od uljane repice

Tvrtka «Pioneer sjeme» d.o.o. organizirala je posjetu pogonu za proizvodnju biodizela u mjestu Lipovci kod vlasnika Jerić Jože. Ljubaznošću našeg domaćina imali smo mogućnost vidjeti čitav proces proizvodnje biodizelskog goriva, od usipnog koša za prihvat sirovine do točenja biodizelskog goriva u rezervoar osobnog automobila.

Rješenje MPŠVG-a o zabrani prometa sredstvima za zaštitu bilja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, na temelju članka 12. stavka 2. i članka 28. stavka 4. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja (»Narodne novine«, br. 70/05) te članka 202. stavka 1. Zakona o općem upravnom postupku (»Narodne novine«, br. 53/91), donosi Rješenje kojim se zabranjuje promet sredstvima za zaštitu bilja koja sadrže određene aktivne tvari te popratnu tablicu u kojoj su navedena sredstva na koja se odnosi zabrana.

Stanje višegodišnjih nasada - suša 2007. godine

Nedostatak oborina tijekom srpnja, u nekim područjima i po nekoliko mjeseci na gotovo cjelokupnom području Republike Hrvatske, nepovoljno utječe na poljoprivrednu proizvodnju. Neka područja su zbog intenziteta suše već proglasila elementarnu nepogodu. Savjetnici HZPSS budno prate događanja na svojim područjima te pravovremeno izvještavaju poljoprivrednike o mogućim zahvatima, koji mogu pomoći u ovom sušnom razdoblju. Pošto na području Republike Hrvatske pa i u županijama, postoje velike razlike u količinama oborina, vrstama tla, nagibima terena, ekspoziciji, takve su razlike i u intenzitetu suše te preporukama za poljoprivrednike. Savjetnici su napravili analizu stanja biljne proizvodnje u svim županijama pa njihove nalaze i preporuke donosimo u cijelosti.

Ekološka poljoprivreda na prostoru Požeško-slavonske županije

Događanja na temu ekološke poljoprivrede na prostoru Požeško-slavonske županije ove godine su učestalija nego ranijih godina. Tome svjedoči održani radni sastanak ekoloških poljoprivrednih proizvođača i prerađivača naše županije, 16. srpnja 2007. godine u 9 sati u prostorijama učilišta Obris u Požegi, u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Odsjeka Požeško-slavonske županije.

Deveta izložba istarskog goveda

Deveta izložba istarskog goveda

U Višnjanu, u Istarskoj županiji 22.srpnja 2007. godine na dan Svete Magdalene zaštitnice tog istarskog gradića održana je tradicionalna deveta izložba istarskog goveda.

Podrivanje i kalcizacija tala

Podrivanje i kalcizacija tala

Iako su sinoptičari najavljivali toplotni udar za 20.07. HZPSS Odsjek Varaždinske županije u suradnji sa PSC Ferenčak, Kaming Ljubeščica, Agria d.o.o. te OPG Pozder iz Vidovca su uspješno proveli demonstraciju podrivanja i kalcizaciju tla uz veliki broj zainteresiranih proizvođača.

Na poljima još je uvijek česta slika spaljivanja strništa nakon žetve

Na poljima još je uvijek česta slika spaljivanja strništa nakon žetve

Iako smo "odavno" u 21 stoljeću još uvijek nailazimo na poljoprivredne proizvođače, koji nakon žetve spaljuju strnište i slamu. Čak je i zakonski regulirana zabrana spaljivanja ostataka nakon žetve, ali još uvijek ima neodgovornih pojedinaca, koji to čine ne razmišljajući o mogućim posljedicama, štetama i opasnostima za okoliš i ljude.

Dan polja kalcizacije

Dan polja kalcizacije

Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu organizirao je tradicionalni centralni „Dan polja kalcizacije“ ove godine u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije u Lipovljanima, 11.7.2007. Domaćin „Danu polja kalcizacije“ bila je Korina-proizvodnja d.o.o. gospodina Željka Mirosavljevića na čijim površinama su proizvođači tvari za kalcizaciju: Petrokemija Kutina, Kamen Sirač i Kaming Ljubeščica uz prodavatelje strojeva: Poljoopskrbu-vanjsku trgovinu i Agro-Grom, Samobor predstavili tvari za kalcizaciju, i pokazali njihovu primjenu na samom danu polja.

3. natjecanje orača Karlovačke županije

3. natjecanje orača Karlovačke županije

Dana 21. srpnja 2007. godine pod pokroviteljstvom Karlovačke županije organiziramo već treće po redu županijsko natjecanje u oranju Karlovačke županije. Domaćin ovogodišnjeg natjecanja je općina Draganić, a glavni organizator je novoosnovana Udruga orača Karlovačke županije u suorganizaciji s Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

5.natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

5.natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

U srcu Cvelferije koja je dio županjske Posavine smješteno je selo Drenovci koje je bilo domaćin 5. natjecanja orača Vukovarsko-srijemske županije. Natjecanje je održano 14.srpnja 2007.godine (subota), na parceli Boniča livade koja se nalazi na cesti Drenovci – Gunja.

Održano 4. natjecanje u oranju Brodsko posavske županije

Održano 4. natjecanje u oranju Brodsko posavske županije

13.srpnja 2007.godine održano je 4. natjecanje u oranju Brodsko posavske županije. Pokrovitelj natjecanja bila je Brodsko posavska županija i Općina Oprisavci, a organizator HZPSS Odsjek Brodsko posavske županije i Udruga natjecatelja u oranju.

Održano 4. natjecanja orača Požeško- slavonske županije

Održano 4. natjecanja orača Požeško- slavonske županije

U organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Požeško- slavonske županije i Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača Požeško- slavonske županije, te pod pokroviteljstvom Grada Kutjeva i Požeško slavonske županije u Ovčarama je održano 4 županijsko natjecanje orača.

  1. 222
  2. 223
  3. 224
  4. 225
  5. 226
  6. 227
  7. 228
  8. 229
  9. 230
  10. 231

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr