VIJESTI

Veliki uspjeh Karlovačkih orača na državnom natjecanju

Veliki uspjeh Karlovačkih orača na državnom natjecanju

Sve je počelo prije tri godine, kada je mala ekipa entuzijasta vjerovala da i Karlovačka županija može stati uz bok drugim županijama i organizirala u Slunju Prvo županijsko natjecanje orača, kako bi i mi imali predstavnike na državnom natjecanju.

Eko-etno Hrvatska 2007.

Eko-etno Hrvatska 2007.

U sklopu Jesenskog međunarodnog Zagrebačkog velesajma će se od 11. - 16. rujna održati manifestacija Eko-etno Hrvatska 2007.

Istarski vinari u Ludbregu i Varaždinu

Istarski vinari u Ludbregu i Varaždinu

Dana 02. rujna 2007.godine, pedesetak istarskih poljoprivrednika, većinom vinara i podrumara posjetilo je Varaždinsku županiju. Bio je to uzvratni prijateljski susret dviju županija, s ciljem razmjene iskustava i upoznavanja raznolikosti i ljepote naše zemlje.

Kako prehraniti stoku?

Suša i visoke temperature u ljetnim mjesecima diljem «lijepe naše» značajno su smanjile proizvodnju na našim oranicama, livadama i pašnjacima. Poljoprivrednici stočari koji proizvodnju voluminozne krme baziraju na ishrani stoke sjenažom od talijanskog i engleskog ljulja suočeni su s problemom nedovoljne količine proizvedene krme.

Održana 5. Izložba sireva Karlovačke županije

Održana 5. Izložba sireva Karlovačke županije

Tradicionalno, međunarodno ocjenjivanje sireva Karlovačke županije i Izožba sireva Karlovačke županije održani su već petu godinu za redom. Ovogodišnji organizator ovih događanja je bila novoosnovana Udruga malih sirara Karlovačke županije «Korni» u suorganizaciji s Općinom Rakovica, Turističkom zajednicom općine Rakovica i Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Karlovačke županije.

Kad se vrijedne ruke slože sve se može

Kad se vrijedne ruke slože sve se može

Jedan od lijepih primjera udruživanja mogao se vidjeti u petak, 30. kolovoza 2007., u selu Đeletovci, u Općini Nijemci, u našem prekrasnom Srijemu. Domaćin ove izuzetno dobro organizirane akcije, bio je gospodin Branko Garvanović predsjednik udruge uzgajivača goveda Vukovarsko-srijemske županije, na čijem je gospodarstvu ( PTO. G.G. „Holstein“-Đeletovci ), obavljeno spremanje silaže cijele biljke kukuruza (zelena silaža), u za tu namjenu posebno izgrađene silose. Cijeli objekt je izgrađen uz pomoć Operativnog programa razvitka govedarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj.

Kalcizacija

Kalcizacija

U Koprivnici je, 28. kolovoza 2007., održana «Učionica na otvorenom» s temom kalcizacija kiselih tala. Vlasnik parcele je prošle godine uočio da njegov usjev ječma stagnira u rastu, a na pojedinim mjestima i propada. Utvrdili smo da je parcela kisela, kao i većina oranica u okolici. Na parceli smo prikazali primjenu materijala za kalcizaciju, tvrtke Kaming, Ljubeščica, a Tvrtka PSC Ferenčak prikazala je rad stroja za kalcizaciju, proizvođača RAUCH zapremine 600 litara.

Održano natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije

Održano natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije

Na kraju ljeta, 25. kolovoza 2007., pri vrućini od 33°C održano je 6. županijsko natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije u Garešnici, na parceli Marije Puškarić između Kapelice i Kaniške Ive. Natjecalo se 12 poljoprivrednika naše županije. Pokrovitelj ovog natjecanja bila je Bjelovarsko-bilogorska županija. Skup su uveličali svojom prisutnošću Tugomir Majdak, član svjetske oračke organizacije i ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu i predsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača dr sc. Ivan Katalinić. Skup su također pozdravili gradonačelnik Garešnice Milan Sužnjević i Miro Kolić predsjednik Županijske udruge za organizaciju natjecanjea orača.

Državno natjecanje orača

Državno natjecanje orača

U Čemincu, Osječko-baranjska županija održat će se 1. rujna 5. natjecanje orača Republike Hrvatske. Sudjelovat će natjecatelji iz 14 županija u kojima su održana županijska natjecanja orača.

Trojke

Trojke

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marine Vujatović iz Hercegovca bavi se mliječnim govedarstvom preko dvadeset godina.U prosjeku u stajama drže od 12 do 15 mliječnih krava uglavnom simentalske pasmine. Godišnje predaje 50.000 l mlijeka ekstra klase.

Održan sastanak UNO-a Vukovarsko-srijemske županije

Održan sastanak UNO-a Vukovarsko-srijemske županije

U ponedjeljak, 27. kolovoza 2007., u Nijemcima, u Općinskoj vijećnici, održan je sastanak Udruge natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije. Cilj ovog sastanka je bio izvijestiti članove Izvršnog i Nadzornog odbora o održanom 5. natjecanju orača Vukovarsko-srijemske županije i o budućim aktivnostima udruge, pa tako i o aktivnostima krovne udruge orača HUONO-a. tj. organizaciji državnog i svjetskog natjecanja orača.

2. Međunarodni voćarski sajam, Donji Kraljevec

Drugi međunarodni voćarski sajam organizira se od 31. kolovoza do 2. rujna 2007. pod pokroviteljstvom MPŠVG-a u suorganizaciji Općine Donji Kraljevec i Međimurske županije s temom sajma - voćna sadnica.

Nastavak gradnji farmi muznih krava u Koprivničko-križevačkoj županiji

Nastavak gradnji farmi muznih krava u Koprivničko-križevačkoj županiji

Da će i u budućnosti ostati i nadalje temeljna proizvodnja u poljoprivredi ove Županije - proizvodnja mlijeka, potvrđuje i trenutna gradnja desetak novih suvremenih farmi. Na jednoj od takvih je 22. kolovoza 2007. bio stručno-tehnički pregled - na OPG-u Siniše Franjičića iz Repaša 50 u Općini Molve.

Jabučini dani 2007.

Jabučini dani 2007.

11. i 12. listopada 2007. u Đakovu, Vijenac K. A. Stepinca (iza male crkve) održat će se 6. Županijska izložba jabuka i jabučnih prerađevina i 2. Regionalna izložba „Jabučini dani 2007.“, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Grada Đakova, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i udruge voćara „Voćar- Đakovština“.

Vještačenje u slučaju elementarnih nepogoda

Djelatnici HZPSS-a na različite načine sudjeluju u životu zajednice u kojoj žive i rade. Jedan takav vid aktivnosti jest i vještačenje u slučaju elementarnih nepogoda, kojih je tijekom ovog ljeta, zaista, bio popriličan broj, i to vrlo različitih. U nastavku donosimo izvješće jednog takvog vještačenja kolege Ivana Jukića, djelatnika Odsjeka HZPSS-a Sisačko-moslavačke županije iz Siska, koji je ovlašteni sudski vještak poljoprivredne struke Općinskog suda u Sisku.

Aktualno stanje ratarskih i krmnih kultura u RH

Poljoprivredna proizvodnja u 2007. godini tokom vegetacije obilježena je smanjenom količinom oborina na gotovo cjelokupnom području Republike Hrvatske, te visokim temperaturama što je nepovoljno utjecalo na prinose svih kultura, a posebno ozimih kultura te smanjenje prinosa jarih ratarskih kultura i krmnog bilja. Savjetnici HZPSS-a, uglavnom ratarske specijalnosti, redovito prate stanja ratarskih usjeva na svojim područjima odnosno županijama te pravovremeno izvještavaju poljoprivrednike o mogućim agrotehničkim zahvatima. Kao rezultat praćenja, savjetnici su napravili analizu stanja ratarskih kultura i krmnog bilja u svim županijama pa njihove nalaze i preporuke donosimo u cijelosti.

 1. 220
 2. 221
 3. 222
 4. 223
 5. 224
 6. 225
 7. 226
 8. 227
 9. 228
 10. 229

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr