VIJESTI

Kalcizacija u Podravini

Kalcizacija u Podravini

Na parceli Severović Nikole u Radeljevu Selu, općina Rasinja, 20. rujna održana je «Učionica na otvorenom». Pedesetak okupljenih poljoprivrednika imalo je priliku pobliže se upoznati sa sljedećim temama: Uloga podrivača, važnost poznavanja kvalitete tla, održavanja i popravljanja njegove plodnosti, određivanja sjetvene norme provođenjem sjetvenog pokusa, poznavanja sastava travno-djetelinskih smjesa namijenjenih košnji, obzirom na tlo i vremenske prilike, suzbijanja korova u travnjacima odabirom najučinkovitijeg herbicida, kalcizacija tala.

Jesen u Lici

Ovogodišnja (deveta po redu) izložba "Jesen u Lici" održava se 6. i 7. listopada 2007. u Gospiću, u Gradskoj športskoj dvorani od 10-17 sati.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji posijani demonstracijski pokusi s krmnim biljem

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji posijani demonstracijski pokusi s krmnim biljem

Proizvodnja dovoljnih količina vlastite voluminozne krme na oranicama zahtijeva i poznavanje sorti krmnog bilja koje se mogu naći u poljoprivrednim apotekama. Ovogodišnja suša pobudila je zanimanje poljoprivrednika i za sjetvu lucerne na oranicama kao rješenje za prevladavanje manjka voluminozne krme tokom ljetnog dijela godine te proizvodnju dovoljnih količina koje su potrebne tokom godine za stoku. Zahvaljujući suradnji s tvrtkama koje se bave distribucijom i proizvodnjom sjemena trava i lucerne (RWA, Semenarna, Bc institut) na oranicama obiteljskih gospodarstva zasijani su demonstracijski pokusi na četiri lokacije na županiji.

Zajedno u nabavci prikolice za kalcifikaciju zemljišta

Zajedno u nabavci prikolice za kalcifikaciju zemljišta

U okviru Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine, a u suradnji s Odsjekom HZPSS-a Požeško-slavonske županije 19. rujna 2007. pribavili smo stroj koji nam omogućuje jednostavnije i kvalitetnije rasipanje materijala za kalcifikaciju po poljoprivrdnom zemljištu. Radi se o polovnoj prikolici tvrtke AMAZONE, nosivosti 6 t s rasponom grana za rasipanje materijala za kalcifikaciju od 6 m.

Dani jabuka - Požega 2007.

Dani jabuka - Požega 2007.

U organizaciji Odsjeka HZPSS-a Požeško-slavonske županije i Poduzetničkog centra Pakrac 12. izložba jabuka i voćnih prerađevina “Dani jabuka - Požega 2007.“ održat će se 9. i 10. studenoga 2007. u dvorani Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega; ul. Vjekoslava Babukića 27, 34000 Požega.

IPARD program u Republici Hrvatskoj

Pozivamo Vas na predavanje „IPARD program u Republici Hrvatskoj“ koje će se održati u Čakovcu, Matice hrvatske 2 (zgrada Scheier, dvorana Zrinski), 25. rujna 2007. u 10,00 sati.

3. sajam zadruga hrvatskih branitelja

3. sajam zadruga hrvatskih branitelja

U organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) u Zagrebu je, 15. rujna 2007 godine, u Boćarskom domu na Prisavlju, održan 3. sajam zadruga hrvatskih branitelja. Na izložbenom prostoru Boćarskoga doma okupilo se preko 150 braniteljskih zadruga koje su izložile svoje proizvode i usluge.

Održan dan polja kukuruza, suncokreta i soje Poljoprivrednog instituta Osijek

Održan dan polja kukuruza, suncokreta i soje Poljoprivrednog instituta Osijek

Ove jeseni nešto ranije nego prijašnjih godina, Poljoprivredni institut Osijek održao je „Dan polja kukuruza, soje i suncokreta“. Povoljno vrijeme privuklo je više od 600 posjetitelja i proizvođača, koji su imali priliku vidjeti i čuti o svim novostima u ponudi sjemeskog materijala Poljoprivrednog instituta Osijek .

11. Međunarodni sajam ekologije i zdrave prehrane

11. Međunarodni sajam ekologije i zdrave prehrane

Dugogodišnja tradicija Međunarodnog sajma ekologije i zdrave prehrane nastavljena je i ove godine 8. i 9. rujna 2007. U želji za boljom posjećenosti, sajam je održan u samom središtu Čakovca na centralnom trgu u ulici Matice Hrvatske. Cilj bolje promidžbe ekoloških proizvoda i njihovo približavanja potrošačima postignut je. Dosadašnja lokacija održavanja sajma u športskoj dvorani graditeljske škole privlačila je samo posjetitelje s namjerom, a sada, s obzirom da nije bilo prodaje ulaznica i da su izložbeno prodajni štandovi bili u centru grada i usputni prolaznici mogli su degustirati ekološke proizvode, saznati nešto više o njima te početi razmišljati o očuvanju vlastitoga zdravlja kao i zdravlja svojih bližnjih.

Dan polja šećerne repe Viro - tvornice šećera Virovitica

Dan polja šećerne repe Viro - tvornice šećera Virovitica

Tradicionalni Dan polja šećerne repe-Viro tvornice šećera Virovitica održan je 6. rujna 2007. Iako je kišno vrijeme pokvarilo ugođaj, odazvalo se oko 150 posjetitelja i proizvođača šećerne repe s područja cijele Republike Hrvatske, koji proizvode „slatki korijen“ za tvornicu šećera Viro. Ove je godine ukupno ugovoreno 11.300 ha pod šećernom repom, a oko 3000 ha nalazi se na području Virovitičko-podravske županije.

Predstavljene kandidatkinje za izbor uzorne seoske žene 2007. godine za Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Predstavljene kandidatkinje za izbor uzorne seoske žene 2007. godine za Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Za vrijeme trajanja jesenskog međunarodnog sajma u Gudovcu predstavljene su kandidatkinje za izbor uzorne seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije. Prijedlozi su upućeni ispred udruga žena koje djeluju na županiji ili ispred pojedinih općina. Kod prijedloga kandidatkinja osim kriterija da obiteljsko gospodarstvo živi od poljoprivredne proizvodnje važno je i da žena sudjeluje u životu sela. Obično su članice udruge žena u svome selu, udjeluju u humanitarnim akcijama, pomažu u radu svoje općine te čuvaju stare običaje.

Okrugli stol „Važnost udruživanja malih sirara“

Okrugli stol „Važnost udruživanja malih sirara“

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Savez Udruga malih sirara Republike Hrvatske „SirCro“ organiziraju u subotu, 8. rujna 2007. u 16.00 sati u velikoj sajamskoj dvorani Bjelovarskog sajma u Gudovcu okrugli stol na temu „Važnost udruživanja malih sirara“.

  1. 219
  2. 220
  3. 221
  4. 222
  5. 223
  6. 224
  7. 225
  8. 226
  9. 227
  10. 228

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr