VIJESTI

Praznik plodova zemlje na ekološkom imanju „Zrno“

Praznik plodova zemlje na ekološkom imanju „Zrno“

U nedjelju, 30 rujna. 2007. održan je dan otvorenih vrata na ekološkom imanju „Zrno“ u Habijanovcu. Domaćica Zlata Nanić ugostila je brojne posjetitelje iz nekoliko županija koji su mogli kušati i kupiti proizvode iz ekološkog uzgoja od desetak hrvatskih proizvođača. Osim šarolikog izbora ponude ekoloških proizvoda poput povrća, voća, žitnih prerađevina, meda, likera, sokova, čajeva i preparata ljekovitog i aromatičnog bilja, posjetiteljima manifestacije bio je ponuđen i prigodni edukacijsko-rekreacijski program.

Sajam u Vojniću

Dana 16. listopada 2007. u Domu kulture u Vojniću i u Osnovnoj školi Vojnić održat će se Sedmi tradicionalni jesenski sajam obiteljskog gospodarstva, turizma i poduzetništva.

11. Dani maslina

11. Dani maslina

Dani maslina održat će se u Puntu od 12. do 21. listopada 2007.

Skinut pokus hibrida kukuruza - Vaška 2007.

Skinut pokus hibrida kukuruza - Vaška 2007.

Dani polja kukuruza u Vaški doživjeli su svoju prvu obljetnicu. Pet godina za redom sijali smo hibride svih značajnih sjemenskih kompanija u RH. Neki su se uključivali, neki odustajali, no obljetnica je obilježila učešće gotovo svih (osim Poljodar sjemena). Ovogodišnja godina sjetve komparativnih pokusa hibrida kukuruza po još je nečemu izuzetak u odnosu na ostale pokuse. Odjel za ratarstvo Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu pokrenuo je projekt sjetve hibrida kukuruza svih sjemenskih kompanija identičnih hibrida ili više na tri različite lokacije. Tako je ove godine pod patronatom Ivice Kalistovića identičan pokus postavljen u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pod patronatom Suzane Pajić u Međimurskoj županiji i s istom ulogom Siniše Hrgovića u Virovitičko-podravskoj županiji.

Mehanizirana berba grožđa

Mehanizirana berba grožđa

Berbom grožđa vinogradari završavaju jednu gospodarsku godinu, koju počinju još u prethodnoj godini jesensko-zimskom obradom i gnojidbom. Za cijelo to vrijeme bilo je puno posla u vinogradu kao i brige i straha hoće li berba biti zadovoljavajuća u prinosu i dobra po kvaliteti grožđa.

Javni poziv za sudjelovanje na natjecanju u kvaliteti prirodne domaće rakije

Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek i Općina Semeljci upućuju Javni poziv proizvođačima prirodne domaće rakije (šljivovica, viljamovka, travarica, lozovača i dr.) za sudjelovanje na natjecanju u kvaliteti prirodne domaće rakije.

Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba

Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba

U organizaciji Gradskog Ureda za poljoprivredu Grada Zagreba i Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije 13. i 14. listopada 2007. u Zagrebu u Boćarskom domu, Prisavlje 2, održat će se sajamska priredba poljoprivredno-prehrambenih i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Održan izbor za najuzorniju seosku ženu Bjelovarsko-bilogorske županije 2007.

Održan izbor za najuzorniju seosku ženu Bjelovarsko-bilogorske županije 2007.

U Donjim Mostima, u prepunom šatoru koji je kao sponzor iznajmila tvrtka bračnog para Pevec, koji su rodom iz tog bilogorskog mjesta, a odakle je i prošlogodišnja pobjednica županijskog izbora, 5. listopada 2007. održano je finale Izbora za uzornu seosku ženu Bjelovarsko-bilogorske županije. Pokrovitelj i organizator izbora bila Bjelovarsko-bilogorska županija uz veći broj sponzora i sudjelovanje savjetnice HZPSS-a prilikom obilaska domaćinstava prijavljenih kandidatkinja.

8. izbor najuzornije hrvatske seoske žene 2007. godine

Ovogodišnji izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu održava se u općini Kapela, 13. listopada 2007. u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odakle je prošlogodišnja pobjednica Zorica Šimunić-Bojko. Početak izbora je u 17 sati. Na izboru će sudjelovati 17 kandidatkinja iz 6 županija koje će se na dan izbora predstaviti u nošnjama kraja odakle dolaze te tradicionalnim proizvodima sa svojih gospodarstva.

2. Dani sira u Gradu sira

2. Dani sira u Gradu sira

Uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Grad Bjelovar organizira dvodnevnu manifestaciju "Dani sira u gradu sira" koja će se održati 13. i 14. listopada u Školsko-sportskoj dvorani.

Dan voća Koprivničko-križevačke županije

Dan voća Koprivničko-križevačke županije

Koprivničko-križevačka županija, grad Đurđevac, Odsjek Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Koprivničko-križevačke županije i PORA – Razvojna agencija Podravine i Prigorja pozivaju Vas na 9. DAN VOĆA Koprivničko-križevačke županije koji će se održati 12. i 14. listopada 2007. godine u Đurđevcu.

Jabučini dani 2007.

Jabučini dani 2007.

U organizaciji HZPSS-a i Udruge voćara "Voćar Đakovština" 12. i 13. listopada 2007. održat će se 6. županijska i 2. regionalna izložba jabuka Jabučini dani.

IX. stočarska izložba Vukovarsko-srijemske županije

Dana 7. listopada 2007. u Drenovcima je održana IX. Županijska stočarska izložba.
Poljoprivreda je jedna od tradicionalnih i najperspektivnijih gospodarskih grana na području Vukovarsko-srijemske županije kao i Slavonije i Baranje. Prva Županijska stočarska izložba održana je 1999. godine, a ovogodišnja je deveta po redu. Svake godine je sve bolja i bolja i po broju stoke, ali i po kvaliteti izloženoga. Također, svake godine osim kvalitete, izlaže i nešto novo iz oblasti stočarstva što čini izložbu još interesantnijom za mlađe naraštaje.

Dan polja kukuruza, Sv. Martin na Muri

Odsjek HZPSS-a Međimurske županije i OPG Zvonimira Babića pozivaju vas na Dan polja kukuruza koji će se održati 14. listopada 2007. u 10 sati u Svetom Martinu na Muri.

Ministar otvorio farmu u Međimurju

U Ivanovcu, mjestu nadomak Čakovca, na OPG-u Josipa Fučeca je u petak, 5. listopada 2007., svečano otvorena farma muznih krava izgrađena sredstvima Operativnog programa razvoja govedarstva u Republici Hrvatskoj. Posebno zadovoljstvo bilo je ugostiti ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petra Čobankovića koji je i otvorio farmu.

Izložba meda i pčelinjih proizvoda

Izložba meda i pčelinjih proizvoda

Povodom Dana Grada Lipika - 4.listopada 2007. i 40. obljetnice Udruge pčelara Pakrac-Lipik u prekrasnom prostoru Gradske tržnice Lipik s početkom u 10 sati održana je „Izložba meda i pčelinjih proizvoda“, u organizaciji Udruge pčelara i Odsjeka HZPSS-a Požeško-slavonske županije, Ispostave Pakrac.

Zagorje-trnac starih sorata voća

Zagorje-trnac starih sorata voća

VI. Županijska izložba „Zagorje-trnac starih sorata voća“ održat će se u petak, 12. listopada 2007. u 13,00 sati u dvorcu Stubički Golubovec, Donja Stubica.

Studijsko putovanje u Istru

Studijsko putovanje u Istru

Djelatnici stručnih službi, te predstavnici gradova i općina Šibensko-kninske, Zadarske, Karlovačke i Sisačko-moslovačke županjie 26. i 27. rujna 2007. posjetili su Istru.

Održan Dan pokusno pokaznog polja

Održan Dan pokusno pokaznog polja

U Varaždinu je 2. listopada 2007. održan Dan pokusno-pokaznog polja na oranici Vinokovščak. U nazočnosti pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo Dragutina Vinceka, dipl. ing., kolega iz sponzorskih tvrtki i susjednih županija, te poljoprivrednika.

Posjet Argentini

Posjet Argentini

U sklopu projekta “Feasibility study for the suppresion of the mediterranean fruit fly by integrating sterile insect technique on an area-wide basis in the Neretva valley”, zajedno s kolegom Draženom Radunićem iz Zavoda za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu u RH, od 3. do 14. rujna 2007. posjetio sam Mendozu. Cilj posjeta bio je uvjeriti se kako u uvjetima Mendoze funkcionira SIT metoda zaštite koštičavih voćaka od sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata) te vidjeti na licu mjesta laboratorij za proizvodnju steriliziranih muha i upoznati se s procesom dobijanja i puštanja steriliziranih mužjaka u prirodu. Domaćin nam je bio Instituto de Sanidad y Calidad Agropecularia de Mendoza.

 1. 217
 2. 218
 3. 219
 4. 220
 5. 221
 6. 222
 7. 223
 8. 224
 9. 225
 10. 226

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr