VIJESTI

Vođene degustacije sira na 3. Festivalu maslina

Vođene degustacije sira na 3. Festivalu maslina

Sir je važna namirnica u prehrani ljudi, a danas ima i širi značaj, jer predstavlja kulturno i tradicionalno ogledalo neke zemlje. Hrvatska ima paletu sireva koji se proizvode na njenim prostorima već vjekovima, a male sirane na obiteljskim gospodarstvima sa svojom ponudom stvaraju mogućnost da se tradicionalnim proizvodima obogaćuje agroturistička ponuda cijelog područja te postaju značajni faktor ruralnog razvoja.

Revidirani datumi održavanja radionica za operacije 4.1.1. i 6.2.1.

Revidirani datumi održavanja radionica za operacije 4.1.1. i 6.2.1.

Obavještavamo korisnike o revidiranim datumima održavanja radionica za tip operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, te tip operacije 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”.

Javni uvid i javna rasprava za GJ „Jasenak-Drežnica“

Javni uvid i javna rasprava za GJ „Jasenak-Drežnica“

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i izvođač radova Pro Silva d.o.o., pozivaju sve zainteresirane građane na javni uvid i javnu raspravu o prijedlogu Programa gospodarenja za šume šumoposjednika za gospodarsku jedinicu „Jasenak-Drežnica“.

Raspisan prvi natječaj za operaciju 16.1.1.

Raspisan prvi natječaj za operaciju 16.1.1.

Danas je objavljen natječaj za provedbu podmjere 16.1. "Potpora za osnivanje i rad operativnih skupina Europskog partnerstva za inovacije (EIP) za poljoprivrednu produktivnost i održivost" – provedba tipa operacije 16.1.1. "Potpora za osnivanje operativnih skupina", javljaju iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Za programe praćenja, kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja 73% više EU sredstava

Za programe praćenja, kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja 73% više EU sredstava

Republika Hrvatska od 2013. godine članstvom u EU ostvaruje preduvjete za sufinanciranje programa praćenja, kontrole i iskorjenjivanja određenih bolesti životinja. Na godišnjoj razini sukladno propisima EU, odobravaju se nacionalni programi te se za iste nakon njihove provedbe, retrogradno, ostvaruje pravo povrata dijela utrošenih sredstava.

Održana „Zimska škola rezidbe vinove loze – Kaptol 2018.“

Održana „Zimska škola rezidbe vinove loze – Kaptol 2018.“

Savjetodavna služba - Podružnica u Požeško-slavonskoj županiji, organizira lokalnu Zimsku školu rezidbe vinove loze tradicionalno već 16 godina za redom. Tako je i ovoga puta, angažmanom specijalista hortikulture i zaštite bilja, 15. i 16. veljače 2018. godine, organizirana dvodnevna edukacija rezidbe vinove loze. U nepogodnim vremenskim uvjetima skupilo se 7 hrabrih polaznika te sudjelovalo na „Zimskoj školi rezidbe vinove loze – Kaptol 2018.“. Trojica polaznika doputovala su iz Zagreba, jedan iz Slavonskog Broda, a ostali su bili s lokalnog područja. Svi polaznici su vrhunski entuzijasti i zaljubljenici u vinovu lozu, prirodu općenito te sve iskonsko prirodno, željni znanja i vještina iz rezidbe.

 „Sačuvajmo stare sorte, Cernik 2018“

„Sačuvajmo stare sorte, Cernik 2018“

Udruga vinogradara i voćara Cernik i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba uz suorganizaciju novogradiškog ogranka Udruge Živa Zemlja, LAG-a Zapadna Slavonija i OPG-a Hudolin iz Dragalića uz potporu Brodsko-posavske županije, Općine Cernik, Hrvatskih šuma - Uprava Nova Gradiška i tvrtke Ravnica pripremaju razmjenu sjemenja starih sorti povrća i po prvi put veću razmjenu plemki starih sorti voća, ali i plemki šumskih voćkarica pod nazivom „Sačuvajmo stare sorte Cernik 2018“.

Sabor usvojio Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Sabor usvojio Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Hrvatski sabor je usvojio Konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji po prvi put u povijesti daje prednost OPG-ima, stočarima bez dovoljno zemlje te mladim poljoprivrednicima. Dosadašnji zakupci novi ugovor dobit će samo ako su ostvarili gospodarski program temeljem kojeg su ranije dobili zemljište u zakup, a Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odobravat će svaki ugovor kako bi se spriječile malverzacije, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Uspjeh poljoprivrednih savjetodavaca

Uspjeh poljoprivrednih savjetodavaca

U Zavodu za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora pokrajine Baden- Württemberg u Schwäbisch Gmündu predstavnica Ministarstva poljoprivrede uručila je 19. siječnja 2018. godine trinaest CECRA certifikata polaznicima tečaja za trenere iz osam europskih država. Među polaznicima koji su uspješno završili ovaj jednogodišnji tečaj bili su i djelatnici Savjetodavne službe Kristijan Jelaković i Aleksandar Horvatić.

Isplata izravne potpore poljoprivrednicima kreće od sljedećeg tjedna

Isplata izravne potpore poljoprivrednicima kreće od sljedećeg tjedna

Isplata prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima za proizvodnu 2017. godinu počinje u ponedjeljak 19. veljače 2018. godine. Za isplatu je osigurano 1.073.655.324,13 kuna, a primit će ih oko 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstva koja su podnijela Jedinstveni zahtjev u 2017. godini te prošla kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Šumarska znanost – sjećanje na prošlost, pogled u budućnost

Šumarska znanost – sjećanje na prošlost, pogled u budućnost

Povodom 20. obljetnice smrti šest velikih znanstvenika i šumarskih stručnjaka, Hrvatski šumarski institut u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te u suorganizaciji s Akademijom šumarskih znanosti, Hrvatskim šumarskim društvo, Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Hrvatskim šumama d.o.o organizirao je 09. veljače 2018. godine znanstvenu konferenciju pod nazivom „Šumarska znanost – sjećanje na prošlost, pogled u budućnost“.

Otvoren ured Savjetodavne službe u Prelogu

Otvoren ured Savjetodavne službe u Prelogu

Savjetodavna služba svakodnevno stoji na usluzi poljoprivrednicima diljem cijele Hrvatske. Kako bi im olakšala dostupnost svojih usluga, Savjetodavna služba intenzivno radi na tome da poveća broj savjetodavaca i ureda u što više gradova i općina. Nakon posljednjeg otvorenog ureda u Pleternici krajem prošle godine, od danas je i Međimurska županija bogatija za još jedan ured Savjetodavne službe. Osim u Čakovcu, sjedištu Podružnice Međimurske županije, poljoprivrednici se mogu obratiti za stručnu pomoć i u Prelogu.

Poziv na dostavu društveno-gospodarskih podataka o hrvatskoj ribolovnoj floti

Poziv na dostavu društveno-gospodarskih podataka o hrvatskoj ribolovnoj floti

Uprava ribarstva provodi prikupljanje društveno-gospodarskih podataka o ribolovnoj floti Republike Hrvatske za 2016. godinu te poziva sve fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnost gospodarskog ribolova da ispune obrazac za dostavu društveno-gospodarskih podataka i dostave ga Upravi ribarstva do 28. veljače 2018. godine, na jednu od sljedećih adresa:

„Zlatna pčela“ 2018.

„Zlatna pčela“ 2018.

18. Dani meda „Zlatna pčela“ i 13. Županijsko ocjenjivanje meda uz pčelarsku izložbu, prodaju pčelinjih proizvoda i opreme te stručno- znanstveni skup održat će se od 17. do 18. veljače 2018. godine u Top- Termama u Topuskom. Manifestaciju organiziraju Zajednica pčelarskih udruga Sisačko-moslavačke županije, Top-Terme d.o.o. i Turistička zajednica Općine Topusko pod pokroviteljstvom župana Sisačko- moslavačke županije Ive Žinića.

  1. 9
  2. 10
  3. 11
  4. 12
  5. 13
  6. 14
  7. 15
  8. 16
  9. 17
  10. 18

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr