Održana Buzarijada u Stonu

Održana Buzarijada u Stonu

U organizaciji Udruge Stonski školjkari Ston, Turističke zajednice Općine Ston, FLAG-a Južni Jadran i Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službeu utorak 11. kolovoza 2018. godine, na središnjem trgu u Stonu, održana je manifestacija pod nazivom „Buzarijada‟.

Školjkari su predstavljali centralni lonac u kojem su kuhali buzaru, dok su ostale ekipe, njih 5 kuhali različita jela od dagnji. Ekipa HPŠSS-e, uz pomoć kuhara amatera, pripremala je pohane dagnje, koje su se prodale u rekordnom vremenu. Naravno, sva zarada s manifestacije otići će u humanitarne svrhe.

Organizatore je iznenadio veliki broj posjetitelja, koji su uživali u bogatoj gastronomskoj ponudi baziranoj na dagnjama i lokalnim vinima.

Sva navedena jela ocjenjivao je stručni žiri, a pobjednice večeri su bile članice Udruge Maškara maloga mora, koje su za ovu prigodu spremile gulaš od dagnji.

Usprkos problemima koje školjkari s ovog područja imaju s predatorima, oradama, koje konstantno uništavaju proizvodnju do razine isplativosti uzgoja, aktivno su sudjelovali u manifestaciji te donirali određenu količinu dagnji.

Iako prvi put ovako organizirana manifestacija, oduševila je kako posjetitelje tako i sudionike, te se s velikim entuzijazmom već započinju pripreme za narednu godinu, kada se planira uključiti veći broj natjecateljskih ekipa s još većom ponudom i raznolikošću jela od dagnji.

Frano Mihlinić
Maja Ficović

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr