Održan 1. tečaj iz mjere 1, podmjere 1.1.2. „Vinarstvo u praksi i čaši“

Održan 1. tečaj iz mjere 1, podmjere 1.1.2. „Vinarstvo u praksi i čaši“

Djelatnici HPŠSS-a održali su 08. i 09. kolovoza 2018. u Društvenom domu u mjestu Radovanje, nedaleko od Oriovca (Brodsko posavskoj županiji) prvi tečaj iz mjere 1.1.2. pod nazivom „Vinarstvo u praksi i čaši“.

Na dvodnevnom tečaju u trajanju od 14 školskih sati (8,5 sati teorijski dio i 5,5, sati praktični dio) prisustvovalo je 12 polaznika, od kojih su većinu činili višegodišnji korisnici usluga HPŠSS-a . Manji broj polaznika, ali nikako zanemariv, bili su mladi poljoprivrednici, koji su tek u začecima stjecanja  svoga vinarskog znanja i prakse.

Kroz teorijski i praktični dio dvodnevnog programa polaznike su vodili Vlasta Rubeša-Vili (pročelnica podružnice Zagrebačke županije), Nataša Puhelek Puština (viša stručna savjetnica za hortikulturu), Marija Milašin (viša stručna savjetnica za hortikulturu), Goran Josipović (viši stručni savjetnik za hortikulturu) , Joško Bubalo (stručni savjetnik za hortikulturu) i Višnja Šimunović (načelnica Odjela za hortikulturu).

Prvog dana teme teorijskog djela bile su: kako odrediti najbolji rok berbe, koji su aktualni trendovi u tehnologijama proizvodnje bijelih vina te bolesti i mane vina. U praktičnom djelu polaznici su učili kako izmjeriti šećer, kiseline i pH u moštu i vinu te kako prepoznati bolesti i mane u vinu. Savjetodavci su u vodu i vino stavili spojeve ( kemijske standarde), koji se razvijaju u vinu ako dođe do pojave bolesti i mana u vinu. Polaznici su pomoću osjeta njuha i asocijacija povezivali i dolazili do zaključaka o kojem spoju je riječ, odnosno učili bolesti i mane vina.

Drugog dana prezentirane su teme: pripreme vina za bocu, označavanje vina, ambalaža i ambalažni otpad pa sve do organoleptičkog ocjenjivanja vina. Praktični dio bilo je ocjenjivanje vina pod vodstvom certificiranog enologa Vlaste Rubeša Vili. Svaki polaznik donio je po bocu svoga vina te su kao profesionalni ocjenjivači kušali i ocjenjivali vino i komentirali kušani uzorak.       

Po završetku tečaja dojmovi su više nego zadovoljavajući, naročito od poljoprivrednih proizvođača – vinogradara i vinara te se, zbog želje da nastave usavršavanje stečenog znanja, nadaju skorašnjem drugom tečaju na istu tematiku, a savjetodavci će ga sa zadovoljstvom održati.

                                                                                                               Silvija Špiljak, mag. ing. agr.

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr