VIJESTI - RATARSTVO

Djelo na vidjelo

Djelo na vidjelo

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba pokazala je mnogo puta da je dobar organizator različitih stručnih edukacija, seminara, radionica, prikaza i svega ostalog što je važno za unapređenje poljoprivrednih gospodarstava, davanjem stručnih savjeta, preporuka, instrukcija i praktičnih predočenja iz poljoprivredne proizvodnje.

Postrna sjetva

Postrna sjetva

Nakon žetve uljane repice i strnih žitarica parcele nije poželjno ostaviti neobrađene. Na oraničnim površinama sukladno svojstvima pojedine parcele može se provesti neka od ljetnih agrotehničkih mjera usmjerena popravku tla: prašenje strništa, podrivanje, kalcizacija, sideracija (zelena gnojidba), meliorativna gnojidba.

Učionica u polju

Učionica u polju

Usprkos visokim temperaturama na tradicionalnom danu polja uljane repice i pšenice u organizaciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe održanom 11. lipnja 2018. godine u Selnici i Jurovčaku okupilo se šezdesetak poljoprivrednih proizvođača.

Završena javna berba kukuruza u Vaškoj

Završena javna berba kukuruza u Vaškoj

U Virovitičko-podravskoj županiji, 27. listopada 2017. godine u mjestu Vaška, održala se javna berba komparativnog pokusa hibrida kukuruza. Pokus drugu godinu za redom postavljaju djelatnici Savjetodavne službe i to na tri lokacije (Međimurska, Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija) u suradnji sa svim zainteresiranim institucijama i sjemenskim kućama iz domene proizvodnje ili prodaje kukuruza na području RH (BC Institut Zagreb, Poljoprivredni Institut Osijek, Pioneer, Syngenta, KWS, RWA i PPK Nova Gradiška).

Zajedno smo jači

Zajedno smo jači

Mjesec listopad je za poljoprivredu jedan od najzahtjevnijih mjeseci u godini jer se upravo tada obavlja najveći broj radova u polju, počevši od: berbe, sjetve, sadnje, gnojidbe i svih drugih poslova koji zahtijevaju brzinu i točnost.

Kak se dela v Međimurju?!

Kak se dela v Međimurju?!

Na jednom od mnogobrojnih polja pod uljnom tikvom diljem Međimurja prošlog sam tjedna bila sa zanimljivom vrijednom ekipom koja je ubirala plodove ovogodišnjeg uzgoja.

Što je sideracija (zelena gnojidba)?

Što je sideracija (zelena gnojidba)?

Zaoravanje zelene mase određenih biljnih vrsta nazivaju zelena gnojidba ili sideracija. Njome se povećava sadržaj organske tvari u tlu, popravljaju kemijsko fizikalna svojstva tla i mikrobiološka aktivnost u tlu.

Održana još jedna učionica na otvorenom

Održana još jedna učionica na otvorenom

U utorak 25. srpnja 2017. u Hudovljanima (mjesto u općini Sokolovac, Koprivničko-križevačka županija) na parceli obiteljskog gospodarstva Markešić održan je Dan polja soje.

U očekivanju visokih prinosa ozimih žitarica???

U očekivanju visokih prinosa ozimih žitarica???

Dobri ekonomski efekti bilo koje grane poljoprivredne proizvodnje nezamislivi su bez ostvarivanja stabilnih prinosa dobre kvalitete. Na visinu prinosa utječe čitav niz faktora, no jedan od najvažnijih je provođenje pravovremene i adekvatne agrotehnike.

Strukovno osposobljavanje u Goli

Strukovno osposobljavanje u Goli

Savjetodavna služba provodi program edukacije poljoprivrednih proizvođača u okviru Mjere 1 Programa ruralnog razvoja prema odobrenju Ministarstva poljoprivrede u trajanju od 23 do 56 sati.

Održana dvodnevna edukacija savjetnika specijalnosti ratarstva i mehanizacije

Održana dvodnevna edukacija savjetnika specijalnosti ratarstva i mehanizacije

Sukladno Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. i Pravilniku o provedbi M02 (NN 123/15) „Savjetodavne službe, službe za upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom i pomoć poljoprivrednim gospodarstvima“, Podmjere 2.3. Potpora za osposobljavanje savjetnika, za tip operacije: Osposobljavanje savjetnika te Godišnjem planu provedbe, u Našicama je održana 22. i 23. studenog 2016. edukacija savjetnika Savjetodavne službe.

Podsjetnik poljoprivrednicima

Podsjetnik poljoprivrednicima

Podsjetnik poljoprivrednicima – raniji rok za predaju dodatno obavezne dokumentacije za soju prihvatljivu za ekološki značajne površine u odnosu na lanjsku godinu

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr