Greške drva koje to baš i nisu

Greške drva koje to baš i nisu

Greške drveta zapravo mogu biti vrlo relativan pojam. Drveće sasvim neometano raste sa svim svojim svojstvima kakva god ona bila.

Nezgodna situacija nastaje u trenutku kada čovjek procjenjuje kakva su ta svojstva. U tehničkom smislu to su nepravilnosti građe, teksture ili boje drveta. S jedne strane one mogu smanjiti tehničke osobine drveta, suziti mogućnosti upotrebe, otežati njegovu upotrebu ili što bi bilo možda najvažnije, smanjiti kvalitetu krajnjeg proizvoda. S druge strane, određene strukture ili boje mogu biti veoma privlačne i tražene iz estetskih razloga ili samo zato što su rijetke. A onda mogu biti i veoma skupe.


Javor rebraš

Najpoznatije kovrčave teksture, osim gore navedene rebravosti, su ikričavost i mazer. Kovrčave teksture zapravo se odnose na krajnje nepravilan tok drvnih vlakanaca. Mazer drvo je varijetet koji je nastao uslijed nepravilnog rasta u veoma vlažnoj sredini.

brijest mazer

  jasen mazer

javor mazer

  ikričava topola

Nakon ovih krasota gore, ispada da je bukovo crveno srce sasvim uobičajeno, a time i neugledno. Ali i ono ima svojih prednosti. Bukva spada u bakuljave vrste drveća koje s godinama razvijaju obojenu srž. Bakuljave vrste drveta su one kod kojih je boja srži i bijeli jednaka. Osim bukve tu spadaju javor, grab, breza, lipa itd. Neprava srž kod bukve je nepravilnog oblika i ne poklapa se sa godovima, naziva se još crveno srce ili kern.

Nastanak neprave srži je posljedica više faktora, ali najznačajniji je prodor zraka u unutrašnjost stabla. Kisik djeluje kao otrov na žive drvne stanice koje se odupiru svojim anatomskim i kemijskim reakcijama, kako bi zaustavile daljnji prodor. Tvari koje su nastale u ovim reakcijama se priljubljuju uz stjenke stanica, a ne ugrađuju u njih, što je osnovna razlika prave i neprave srži. Kulminacija promjera neprave srži je između prvog i četvrtog metra od panja, kao dva na bazama spojena stošca, čiji se vrhovi protežu prema panju i prema krošnji. Prisutnost crvenog srca ne nazire se na stojećem stablima, već se primjećuje tek kod obaranja i izrade sortimenata (Glavaš 1999.). Prema istraživanjima još od sredine prošlog stoljeća, crveno srce se ne pojavljuje do 50 godina starosti stabala. Na stablima starosti 60 godina pojavnost je nekih 4 posto, a u sastojinama od 100 do 110 godina prosječno 50 posto.


Neprava srž smanjuje mehanička svojstva, osobito čvrstoću na vlak, čvrstoću na udarac, čvrstoću na smicanje i frontalnu tvrdoću. Manje upija vodu, teže se impregnira i manje je savitljivo nego neosrženo drvo. Ali u gotovom proizvodu može jako lijepo izgledati.
Bukva je naša najzastupljenija vrsta, ima izvanredna ekološka svojstva, lijepa je i upotrebljiva čak i sa greškom, samo trebamo pronaći zgodan način da je dobro prezentiramo.

Maja Bukovac, viši stručni savjetnik

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr