Sitni glodavci štetnici ili korisni dijelovi šumskih ekosustava?

Sitni glodavci štetnici ili korisni dijelovi šumskih ekosustava?

U šumskim ekosustavima sitni glodavci imaju vrlo kompleksnu ulogu. S jedne strane su vrlo bitni u održavanju biološke raznolikosti i ravnoteže dok s druge strane uzrokuju oštećenja na mladim biljkama i šumskom sjemenu te se zbog toga svrstavaju u grupu štetne faune.

Ako govorimo o njihovim pozitivnim stranama potrebno je naglasiti da predstavljaju značajnu skupinu životinja koja povezuje primarne proizvođače s višim trofičkim razinama. Utječu na mikroklimu listinca i gornjih slojeva tla, prozračivanje i humifikaciju tla. Također ne smijemo ni zanemariti njihovu ulogu u održavanju populacije grabežljivaca i kukaca te utjecaj na rasprostranjenost biljaka raznošenjem sjemena.

Izvor: www.wallpapersinhq.com

Zbog svoje inteligencije uspijevaju se prilagoditi i naglim i velikim promjenama u okolišu te često dolazi do prenamnožavanja. U tom periodu u mogućnosti su potpuno uništiti kompletan urod sjemena što uzrokuje značajne štete i gubitke u gospodarskom smislu i otežavanju prirodne obnove šuma. Najčešće konzumiraju hrastov žir, bukvicu, kestenovo sjeme, grabovo sjeme, sjeme ariša, bora i smreke. Glodanjem kore, korijenja mladih biljaka i kopanjem dugih podzemnih tunela dovode mlade sastojine u opasnost od sušenja i odumiranja. Mlađe biljke potpuno pregrizu dok starije prstenuju.

Gustoća populacije pojedinih vrsta sitnih glodavaca mijenja se tijekom jedne ili više godina, kontinuiranim praćenjem njihove dinamike moguće je spriječiti štetno djelovanje na prirodni pomladak, sjeme, sadnice, te širenje pojedinih zoonoza koje predstavljaju najveći rizik za čovjekovo zdravlje. Mjere suzbijanja sitnih glodavaca zadatak su šumske operative da bi se omogućila neometana prirodna obnova šuma, njihova potrajnost te biološka raznovrsnost.

Naslovna fotografija: Mike Pennington, Wikimedia Commons

Blanka Genjga, dipl. ing. šum.

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr