Proizvodnja šumskog reprodukcijskog materijala crnog jasena (Fraxinus ornus)

Proizvodnja šumskog reprodukcijskog materijala crnog jasena <i>(Fraxinus ornus)</i>

Crni jasen je južnoeuropska vrsta rasprostranjena od južne Francuske do male Azije, a u Hrvatskoj u kopnenom i sredozemnom području. S hrastom crnikom formira klimatogenu zajednicu Fraxinus orni - Quercetum ilicis H-ić., primorske termofilne šume i šikare hrasta medunca te termofilne šume kopnenog dijela Hrvatske.

Ima plitak i razgranat korijen koji se prilagođuje ekološkom profilu tla.

Plod crnog jasena je okriljeni orašćić - perutka. Sjemenka je okruglog presjeka.

Cvate poslije listanja, u svibnju i lipnju, plodovi dozrijevaju u listopadu, a sjeme se skuplja u trenutku kad poprime smeđu boju (po nekim autorima od 15. kolovoza do rujna, a plod se skuplja od zime do proljeća).

(izvor: http://irapl.altervista.org/flora-italiana/index.php?taxanorm=fraxinus+ornus+subsp.+ornus)

Skuplja se metodom trganja sa stojećih stabala, škarama s kukom, teleskopskom ručkom, udaranjem štapom ili skupljanjem s tla.

Sjeme je potrebno nakon skupljanja pročistiti od nečistoća, odmah posijati ili prosušiti te čuvati prije upotrebe.

Nakon skupljanja perutke treba rasprostrti u tankim slojevima.

Nepotrebno je sjemenku otkriliti (ukloniti krilce).

Ukoliko se odlučite za uklanjanje krilca to se može raditi maceracijom pomoću maceratora te strojevima s četkama ili ručno, mlaćenjem vrećama.

Sjeme se čuva u vrećama obješenim u suhim i zračnim prostorijama, klimatiziranim prostorima i hermetički zatvorenim posudama do +4° C (do 3 godine). Za duže čuvanje potrebno je sjemenu sniziti udio vlage do 8 % te ga čuvati u hladnjacima u hermetički zatvorenim posudama, na T do 0° C.

Dvostruka dormantnost sjemena izražena je samo u potpuno zrelom stadiju. Odnosi se na dormantnost sjemene ljuske i dormantnost embrija. Neki autori preporučuju branje nedozrelog sjemena i ranu jesenju sadnju, neposredno nakon branja. U tom stadiju sjemena ljuska je propusna za vodu i zrak pa se ovim postupkom izbjegne dormantnost zbog nepropusne ljuske.

Nestratificirano sjeme sije se u jesen, dok proljetnoj sadnji prethodi stratifikacija hladno-vlažnim postupkom. Sjeme se drži 2-8 tjedana (najčešće 3 tjedna) na toploj, a nakon toga 5-15 tjedana na hladnoj stratifikaciji. Sjetva se preporuča u rano proljeće jer kasnije, kada porastu temperature iznad 20 °C, može se izazvati sekundarna dormantnost.

Sjeme se sije s krilcem. Dubina sjetve iznosi 1,2-2 cm. Sije se 5-7 g sjemena po dužnom metru ili 80-100 sjemenki i razmak redova 15 do 30 cm.

Drugi način je sjetva omaške, na dužni metar ide 105-160 sjemenki. Sjeme se pokriva zemljom, pijeskom ili zemlja-pijesak u kombinaciji.

Ponik je osjetljiv na kasni proljetni mraz. Prema Bonneru (1974) potrebno je neko vrijeme biljke držati u zasjeni, a za pošumljavanje koristiti 1+1 ili 2+0 sadnice.

Drvo crnog jasena koristi se za ogrjev i biomasu, a ima i ljekovita svojstva.

Ksenija Franulović, dipl. ing. šum.
Stručna savjetnica za šume šumoposjednika

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr