Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“ - četvrta preporuka

Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“ - četvrta preporuka

Berba u svim Hrvatskim maslinarskim područjima je počela i traje. Iako još nije trenutak za optimalnu berbu većine sorata, ona je započela zbog nekih, ponegdje i objektivnih razloga, kao što je npr. napad štetnika tj. maslinove muhe i već učinjene štete od svrdlaša.

U većini maslinarskih područja Hrvatske plod masline je još nezreo i nije dostigao tehnološku zrelost tj. akumulacija ulja nije završila, bez obzira što neke sorte imaju pokazatelje zrelosti prema promijeni pigmenta i na opip su mekane. Promjena pigmenta pokožice masline je dobar znak da plod dozrijeva, ali nije u nikakvoj korelaciji s optimalnom količinom akumuliranog ulja u plodu. Jedino praćenjem akumulacije ulja u plodu, na čemu se trenutno i radi, može se odrediti taj optimalan trenutak, kada maslina završi svoj ciklus stvaranja ulja.

Olujni jugo za vikend skinuo je dosta ploda sa stabala, većinom bolesne plodove od svrdlaša i muhe. Projektom praćenja optimalne tehnološke zrelosti maslina za berbu i preradu u ulje doći će se i do informacija o optimalnom terminu i karenci tretiranja protiv štetočina, kao bi se u budućnosti što učinkovitije spriječili veći napadi i bolje procijenila djelotvornost sredstava na njih.

Optimalnu tehnološku zrelost već od ranije (rokovi uzorkovanja do 30. listopada) pokazale su sljedeće sorte: sorta masline Istarska Bjelica u južnoj Istri (Galižana), Lastovka na otoku Hvaru (Dol) i Lastovka, Drobnica na otoku Korčula, sorta Buža u južnoj (Galižana) i sjevernoj Istri (Poreč) i Oblica navodnjavana u Zadarskoj županiji (Novigrad). Te sorte na navedenim uzgojnim područjima spremne su za berbu tj. akumulirale su najveću količinu ulja za ovu godinu, prema ovogodišnjim vremenskim uvjetima.

Tablica: Akumulacija ulja u plodu maslina na uzgojnom području HR za razdoblje do 30. listopada 2018. i preporuke berbe

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr