Određivanje tehnološke zrelosti maslina - 3. preporuka

Određivanje tehnološke zrelosti maslina - 3. preporuka

Berba u svim Hrvatskim maslinarskim područjima je započela, mada još nije trenutak za optimalnu berbu za većinu sorata,. No, ona je započela zbog nekih, ponegdje objektivnih odnosno subjektivnih razloga.

Plod masline u maslinarskim područjima Hrvatske većim je dijelom nezreo i nije u optimalnoj tehnološkoj zrelosti za berbu tj. akumulacija ulja nije završila, iako neke sorte pokazuju zrelost prema promijeni pigmenta i na opip su mekane.

Promjena pigmenta pokožice masline je dobar znak da plod masline dozrijeva, ali on nema nikakvu korelaciju s optimalnom količinom akumuliranog ulja u plodu. Jedino praćenjem akumulacije ulja u plodu, na čemu se trenutno i radi putem NIR analize, može se odrediti taj optimalan trenutak kada maslina završi svoj ciklus stvaranja i akumuliranja ulja.

Zbog (ne) zrelosti ploda masline za preradu u ulje, stvarna količina ulja jako varira prema eventualnoj preradi tj. randmanu. Razlog je taj što se stvarna količina ulja u plodu, pri stvaranju ulja, nalazi u citoplazmi biljne stanice, tj. masa molekule ulja je mala i teško ju je ekstrahirati. Što se više približava optimalna tehnološka zrelost, ulje će se početi nakupljati u vakuolnom dijelu stanice i time povećavati masu. I tek tada uljare će moći efikasno izdvojiti ulje i randmani će biti realniji.

Najavljena ovotjedna bura i njezini naleti mogla bi skinuti dosta ploda sa stabala, u prvom redu i većinom plod oštećen od svrdlaša i muhe.

Temeljem NIR analize optimalnu tehnološku zrelost pokazale su tri sorte na tri uzgojna područja: Istarska Bjelica u južnoj Istri (Galižana), sorta Lastovka na otoku Hvaru (Dol) i Lastovka, Drobnica na Korčuli. Te sorte na navedenim uzgojnim područjima spremne su za berbu tj. akumulirale su najveću količinu ulja u ovoj maslinarskoj godini, a u ovisnosti od ovogodišnjih vegetacijskih uvjeta.

Tablica 1.

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr