Uzgoj presadnica paprike

Uzgoj presadnica paprike

Proizvodnja paprike odvija se u dvije faze. Prva faza je proizvodnja presadnica u zaštićenom prostoru, a druga faza je presađivanje istih na stalno mjesto u polje.

Slijedi uzgoj u poljskim uvjetima.

Virovitičko-podravska županija poznata je po proizvodnji paprike, jer su agroekološki uvjeti na tom području povoljni za proizvodnju kvalitetne paprike. Uz to, proizvođači povrća već imaju iskustva u proizvodnji i poznaju tehnologiju proizvodnje. Međutim, proizvodnja paprike je zahtjevna, naročito što se tiče radne snage.

Iako se presadnice paprike mogu proizvoditi na jednostavniji način u hidroponima, većina proizvođača na području općina Sopje i Čađavica proizvode presadnice u lijehama, jer je to jeftiniji način.

Otkad je zakonom zabranjena upotreba metilbromida (vrlo jak otrov koji je opasan za zdravlje) za dezinfekciju lijeha, korovi  predstavljaju značajan problem.

Pošto proizvodnja presadnica u lijehama traje od sredine ožujka do sredine svibnja, ona zahtjeva svakodnevnu ljudsku brigu.

Tijekom uzgoja presadnica nužna je prihrana, koja se obično obavlja dva puta s KAN-om, koji je rastopljen u vodenoj otopini. Prema potrebi, obavlja se i zaštita protiv bolesti (najčešće peronospora) i štetnika.

Kada su presadnice dovoljno razvijene i kad je prestala opasnost od mraza (najčešće sredinom svibnja) presađuje se u polje.

Mirjana Rastija Novak, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr