Datura stramonium L.kao korov

Kod bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom nikada ne može biti „dosadno“. U tom poslu stalno se javljaju neki “novi“ problemi, koji tjeraju proizvođače da stalno uče i rade promjene u načinu proizvodnje.

datura_10_9.jpg

Snimila: J. Berić

Jedan od mogućih problema na terenu mogao bi biti i veća pojava kužnjaka na obradivim površinama. Ova vrsta se inače susreće češće na neobradivim površinama; uz putove, na smetlištima i sl. no njena pojava primijećena je i na obradivim površinama. Datura preferira zemlju bogatu hranjivima, osobito dušikom tako da je i primijećena kod proizvođača povrća.

datura2_10_9.jpg

Snimila: J. Berić

Radi se o vrsti Datura stramonium L. koja pripada rodu: Datura i porodici: Solanaceae. U narodu postoji jako velik broj naziva za tu vrstu: datura, tatula, kužnjak, pasja jabuka, đavolja truba, đavolja jabuka, bodljiva jabuka, smrdljika, smrdljuga, smradac, smrduljka, smrduša, bazdulja, trava od sipnje, kravljača, bikov list, bika, bikovača, vočić, zli čičak, zubna trava, svinjska dušica, shirnjak, cigansko cvijeće. Na okućnicama susrećemo vrlo slične vrste iz roda: Brugmansia koje nose naziv anđeoska truba. Razlika između te dvije vrste je u tome što je kod dature cvijet uspravan, a kod brugmansie je zvonoliki cvijet obješen.

Prema nekim izvorima smatra se da potječe sa područja Amerike dok drugi izvori spominju Bliski Istok, Rusiju. Ova biljka sadrži nekoliko vrsta alkaloida koji imaju ljekovita svojstva pa je kroz povijest korištena kao ljekovita biljka, no isto tako neki sastojci imaju halucinogena svojstva pa se je također koristila u duhovne svrhe (Indijanci, Hindusi, Meksikanci i dr.). Ukoliko se primjeni u većim količinama može izazvati i smrt.

Budući da se radi o vrsti koja je izuzetno otrovna i vrlo robusna (može narasti preko 2 m), najbolje bi bilo što prije biljke iščupati, iznijeti sa polja kako bi se spriječilo njihovo osjemenjivanje i daljnje širenje.

datura1_10_9.jpg

Snimila: J. Berić

Jadranka Berić, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica za zaštitu bilja

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr