Prezentacija cijepljenja jabuka u Požeško-slavonskoj županiji okulacijom na -spavajući pup-

Prezentacija cijepljenja jabuka u Požeško-slavonskoj županiji okulacijom na -spavajući pup-

U sklopu prijenosa stručnog specijalističkog znanja i vještina na naše korisnike 8. kolovoza 2016. održana je u Požeško-slavonskoj županiji pokazna prezentacija cijepljenja jabuka na OPG-u Jasminke Antunović, u nasadu jabuka smještenom u mjestu Novi Štitnjak, tek nekoliko kilometara udaljenom od Požege.

Naime, na spomenutom gospodarstvu je netom prije pokaznog cijepljenja otvoren savjetnički paket. Budući da je sortiment u nasadu jabuke već pomalo „demodé“, želja vlasnice OPG-a je bila da se dolazak na gospodarstvo iskoristi te se u nasadu jabuka obavi cijepljenje metodom okulacije na spavajući pup.

Voditelj radionice, izvođač i prezentator (autor ovoga teksta) potrudio se sakupiti malen broj, ali jako zainteresiranih voćara. Štoviše, jedan od sedam prisutnih, žednih znanja, došao je čak s juga Španjolske (vrijedno je naglasiti da je mlađi od 25 godina, u plavoj košulji i sunčanim naočalama).

Za tu priliku pribavljen je snop od 10 ovogodišnjih ljetorasta sorte Pink Cripps, koji su, sve od uzimanja sa stabla do početka okuliranja, stajali zamotani u vlažan novinski papir. Dan je bio topao, sunčan, no ne i vruć – baš idealan za spomenuti prikaz cijepljenja. Za okuliranje se uzimaju pupovi od četvrtog do osmog, brojeći od baze. Ovo stoga, što prva tri pupa imaju premalene internodije, dok oni iznad osmoga nisu dovoljno dozreli.

Od alata i pribora je korišten dobro naoštren cjepljarski nož, izolir traka te PPR-žica od 3 mm (žuto-zelena, ali bez bakrenih „licni“, nego s bakrenom središnjom sajlom u komadu, debljine oko 1 mm). Pokazalo se, naime, da korištenje cjepljarske gumice ne daje dovoljan postotak prijema pri okuliranju, jer se na suncem užarenoj temperaturi izgubi elastičnost spomenutih gumica, a neke čak i popucaju uslijed jakog prženja sunca. Stoga se ovoga puta koristila izolir traka + PPR žica. Svrha žice je da ne dozvoli širenje operativne rane, nego da sve skupa održi kompaktnim. Okuliranje se u kontinentalnoj Hrvatskoj može izvoditi tijekom cijeloga kolovoza, za suhoga vremena.

Žica se skida sljedećega proljeća, krajem ožujka ili početkom travnja. Ako se ne bi skidala, „urezala“ bi se u koru.

Zainteresirani su svojim pokušajima i osobno potvrdili stečeno znanje i vještine. Na žalost svih prisutnih, TV nije mogla doći, iako bi prilog bio jako zanimljiv za mnoge gledatelje. Tom prezentacijom smo potvrdili da se i radionice mogu održati u sklopu savjetničkog paketa.

PRIKAZ OKULIRANJA JABUKE U SLIKAMA

Slika 1. Uvodno tumačenje cijepljenja na spavajući pup 2. Odabir pupova

 

Slika 3. Pup spreman za nacjepljivanje Slika 4. Cijepljenje

 

Slika 5. Omatanje cijepljenog mjesta izolir trakom Slika 6. Stavljanje PPR žice

 

Slika 7. Pokušaj mladog „Španjolca“ da sam cijepi Slika 8. Sudionici prezentacije

 

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik za hortikulturu

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr