Strojna berba višnje maraske

U Zadarskoj županiji na području Vlačine, trenutno traje strojna berba plantažnog nasada višnje maraske. Nasad višanja je podignut na površini od 200 ha na kojoj je nezamisliva provedba agrotehničkih mjera bez uporabe najsuvremenijih poljoprivrednih strojeva.

Berba višanja za uzgajivače predstavlja otprilike 2/3 ukupnih troškova cijele proizvodnje, i zbog toga ne čudi sve veći izbor strojeva na tržištu sa različitim mogućnostima, cijenama i karakteristikama.

Kod izbora i primjene strojeva za berbu bitna je mogućnost prilagodbe stroja odnosno podešavanja prema postojećem nasadu.

Prilikom podizanja većih (plantažnih) nasada nužno je planirati upotrebu strojeva za berbu primjenjujući odgovarajući razmak između redova i unutar redova kao i pravilan izbor visine debla do početka krošnje kako bi se omogućila neometana uporaba strojeva za berbu.

U sljedećoj opisanoj berbi korišteni berač je vučeni traktorski priključak (kombajn), težine cca 4 t, za čiji prohod je nužno pripremiti tlo između redova kako ne bi došlo do oštećenja stroja i pneumatika.

maraska_4_7.jpg

Slika 1. Nepripremljena međuredna površina  

Za učinkovitu primjenu stroja za berbu potrebno je osigurati prohodnu (pripremljenu) parcelu za neometano kretanje stroja, prilazne putove, manevarski prostor kao i prilagođen sustav za natapanje koji svojim instalacijama ne smeta radu stroja.

maraska1_4_7.jpg

Slika 2. Pripremljena međuredna površina, dobra visina krošnje i nesmetani sustav za navodnjavanje 

U ovoj prilici korišten je vučeni kombajn za berbu višanja Poljskog proizvođača kojeg karakterizira radna brzina od 1,0 – 1,7 km/h, što ovisi o prohodnosti površine u nasadu.

Za vuču je korišten traktor snage 100 KS, uslijed čega je pri takvoj brzini prohoda moguće obrati 200-njak stabala na sat, odnosno sa desetosatnim učinkom rada od 4-5 ha dnevno.

  maraska2_4_7.jpg   maraska3_4_7.jpg 

Slika 3.,3a. Vučeni berač višanja 

Način rada ovoga berača je sličan drugima, prema principu „tresi i hvataj“, i to na način da se red višnje opkorači a silikonske palice tresu i vibriraju cijelu krošnju uzrokujući opadanje plodova na prihvatne posudice u beskonačnom elevatoru.   

maraska4_4_7.jpg  maraska5_4_7.jpg     

Slika 4., 4a. Berač višanja u radu  

Nakon čega ventilator odstranjuje lišće i druge biljne ostatke transportirajući plodove u prihvatne box palete nosivosti 350-400 kg nad kojima posljednji pregled kontrolira dvoje djelatnika svaki na svojoj strani berača.  

maraska6_4_7.jpg  maraska7_4_7.jpg

Slika 5., 5a. Kontrola čistoće ubranih plodova 

Rad na ovakvom vučenom kombajnu omogućava smanjenje troška radne snage uz rad samo tri djelatnika na kombajnu odnosno nužan je rad traktoriste i dva pomoćna djelatnika čime se znatno povećava učinak uz zadržavanje visoke kvalitete ubranog ploda.

maraska8_4_7.jpg  maraska9_4_7.jpg

 

Miroslav Andrić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr