Dlakave muhe zabrinule voćare

Tijekom proteklih dana vinogradari i voćari iz okolice Đurđevca u svojim su vinogradima i voćnjacima primijetili rojeve crnih kukaca s karakteristično obješenim dugim stražnjim nogama. Neki su odlučili insekticidima suzbiti nepoznate kukce, no to nije bilo potrebno.

muha_25_4_.jpg

Naime, riječ je o tzv. dlakavim muhama (Bibionidae), najvjerojatnije vrsti Bibio marci, koje ne čine štetu te ih nije potrebno suzbijati insekticidima. Ovi kukci najveći dio svoga života provedu kao ličinke u površinskom sloju tla, poglavito u sloju otpalog lišća, humusu ili stajnjaku gdje kao saprofiti razlažu otpalu lisnu masu. U proljeće izlijeću odrasli oblici, roje se i kopuliraju te ženke odlažu jaja u tlo. Velik dio jaja i ličinki ugiba uslijed zimskih hladnoća i prirodnih neprijatelja, no ponekad dolazi do masovnije pojave muha u proljeće.

bibionida_let_25_4.jpg

Mnogi još vjerojatno pamte proljeće 1994. godine kada su se u nekim našim krajevima (čak i u gradovima) pojavili rojevi "crnih dlakavih muha" te su o tome izvješćivali brojni mediji. Zanimanje javnosti stišalo se ubrzo nakon nestanka rojeva.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr