SAVJETI

FACELIJA <i>(Phacelia tanacetifolia)</i>

FACELIJA (Phacelia tanacetifolia)

Facelija je jednogodišnja zeljasta biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike. U Europu je prenesena u 19. stoljeću kao ukrasna i medonosna biljka.

Strojevi za berbu kukuruza

Strojevi za berbu kukuruza

Kukuruz jednolično sazrijeva i obično se ne osipa, pa se berba obavlja u punoj zriobi. Stabljike koje polegnu ili se prelome, kombajnom se ne mogu obrati.

Praktična iskustva u sjetvi lucerne

Praktična iskustva u sjetvi lucerne

Lucerna, Medicago sativa, Alfa Afa ili kako je volimo zvati kraljica krmnih kultura, praktično je nestala iz Zlatne doline. Sa sjetom naši „stari“ pričaju kako je trajala 7 i više godina pa su je zvali od milja narodski „sedmakinja“.

Problemi sa živicama - što se događa našim okućnicama

Problemi sa živicama - što se događa našim okućnicama

Prekrasne zelene ograde danas osim estetske funkcije imaju i niz ekološki pozitivnih strana. Ne postoji okućnica ili vrt u kojem nije zasađena barem jedna biljka koja ima funkciju zelenila, odnosno živice. Razloga za sadnju živice ima mnogo, no uvijek su povezani sa konstantnom zelenom bojom i ne prevelikom brigom. No da li je stvarno tako!?

Aminokiseline i njihova uloga u rastu i razvoju biljaka

Aminokiseline i njihova uloga u rastu i razvoju biljaka

U periodu vegetacije, rasta i razvoja, na biljke djeluju različiti čimbenici. Dijelimo ih na biotičke i abiotičke. Pod pojmom biotičkih čimbenika mislimo na razne patogene, gljivice, kukce, bakterije, korov, dok pod pojmom abiotičkih mislimo na klimatske prilike, od kojih među najvažnijima izdvajamo vodu i temperaturu.

Zašto nema patlidžana

Zašto nema patlidžana

Paprika je pocrvenila, a patlidžana nema „ni za lijek“. Čula sam to ovih dana u obilasku povrćara, a i ovo: „Uz ponudu patlidžana više bi se prodalo paprike za ajvar. Ovako je kupci koriste samo za pečenje!“

Ljeto je idealno za pojavu salmoneloze

Ljeto je idealno za pojavu salmoneloze

Salmoneloza je zarazna bolest mnogih vrsta životinja i čovjeka (zoonoza), uzrokovana bakterijom Salmonella spp., unutar čijeg roda postoji i do 2500 vrsta, od kojih su najčešće S. enteritidis i S. typhimurium, budući da uzrokuju pojavu bolesti kod ljudi i kod životinja.

Ugar

Ugar

Program izravnih plaćanja za razdoblje od 2015. do 2020. godine donosi mnoge novosti. Jedna od novosti jest da se za potrebe provedbe zelene prakse kao ekološki značajna površina smatra i zemljište na ugaru.

Što napraviti s opožarenim vinogradima i maslinicima?

Što napraviti s opožarenim vinogradima i maslinicima?

Što napraviti i kako postupiti s opožarenim vinogradima i maslinicima, koji su stradali u katastrofalnom požaru, koji je harao sredinom srpnja 2015. na poluotoku Pelješcu, Korčuli, Istri i nekim drugim dalmatinskim otocima, ponajprije će ovisiti o stupnju i obliku oštećenja, odnosno o tome je li riječ o potpuno ili djelomično izgorjelim trsovima vinove loze ili stabala maslina, ili se pak radi o defolijaciji, uslijed visokih temperatura, odnosno nepovoljnog djelovanja i šteta nastalih izlijevanjem morske vode na nasade poljoprivrednih kultura prilikom gašenja požarišta. Ovisno o stupnju oštećenja, treba napraviti sljedeće:

Njega trajnica u srpnju

Njega trajnica u srpnju

Trajnice su, kao što njihovo ime kaže, višegodišnje biljke. Sastavni su i nezaobilazni dio vrta i kamenjara. Ima puno različitih vrsta, koje se međusobno razlikuju po bojama, visini, nekima nadzemni dio s dolaskom zime odumre, neke su pogodne za sadnju na gredicama, druge opet za kamenjar kao i one koje možemo uzgajati na suhim staništima ili sjenovitim i vlažnim mjestima.

Medeći cvrčak (Metcalfa pruinosa)

Medeći cvrčak (Metcalfa pruinosa)

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije ponovo je primijećena pojava medećeg cvrčka. Ovog puta štetnik je uočen u Hercegovcu na zapuštenoj površini na drvenastom raslinju te u okolici Čazme na ukrasnom bilju (divlja kupina, ringlov, svibovina, divlja ruža i šimšir).

Štetnici kasnih kupusnjača

Štetnici kasnih kupusnjača

U razdoblju od 1. do 23. srpnja bilježimo iznadprosječne temperature zraka, zabilježeno je 17 dana s maksimalnom temperaturom zraka u vrijednostima iznad 30°C. Izostanak oborina uz visoku temperaturu zraka pogoduje razvoju štetnika. U godinama kada su klimatske prilike u okvirima višegodišnjih prosjeka, na području Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije od štetnika najčešće dominiraju štetne gusjenice i kupusni buhači. U uvjetima nadprosječnih temperatura zraka u većim se populacijama javlja, uz već spomenute štetnike i trips.

Potkornjaci i održavanje ravnoteže

Potkornjaci i održavanje ravnoteže

Potkornjaci su štetnici drva. Prvenstveno napadaju fiziološki oslabljena stabla , iako u povoljnim uvjetima mogu biti i primarni .Oni su vjerojatno najznačajnija porodica šumskih štetnika, a štete koje uzrokuju su sušenje cijelih stabla, čime se umanjuje vrijednost sortimenata.

Kojim se agrotehničkim mjerama boriti protiv suše na oranicama?

Kojim se agrotehničkim mjerama boriti protiv suše na oranicama?

Ratarske vrste jako trpe u uvjetima suše jer: gotovo sve površine na kojima se uzgajaju ratarske kulture se ne natapaju, ainsolacija je izravna. Stoga, agrotehničkim mjerama možemo samo ublažiti negativni utjecaj suše. Sada, nakon žetve uljane repice i ozimih i jarih strnih žitarica treba:

Ožegotine od sunca na grožđu

Ožegotine od sunca na grožđu

U srpnju se u vinogradima obično obavlja prorjeđivanje dijela lišća u zoni grožđa, u svrhu prozračivanja zone grožđa.

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8
  5. 9
  6. 10
  7. 11
  8. 12
  9. 13
  10. 14

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr