SAVJETI

Šumska higijena

Šumska higijena

Šumska higijena predstavlja niz preventivnih i kurativnih šumsko-uzgojnih i zaštitnih mjera koje provodimo u sastojinama u cilju očuvanja njihovog zdravlja.

Uzgoj šipka

Uzgoj šipka

U posljednje vrijeme u Sisačko-moslavačkoj županiji sve je više zainteresiranih za uzgoj šipka (Rosa canina), koji je još poznat u narodu kao šipurak, divlja ruža, pasja ruža, divlji šipak, pasja drača, plotna ružica, bijela ruža ili šepurika.

Problemi teljenja u sustavu krava-tele

Problemi teljenja u sustavu krava-tele

Jedan od faktora za izbor pasmine za uzgoj u sustavu krava-tele je lakoća teljenja. Bitno je da se krave uglavnom tele same, uz minimalnu pomoć čovjeka. Teških teljenja i problema koje ona nose, boji se svaki uzgajivač i držatelj stoke, pogotovo ako dođe do gubitka teleta. Krave s teškim teljenjima obično traže liječenje. Njihov servis period je duži, što u konačnici nosi gubitke u laktaciji i broju rođene teladi. Također, sve je izraženiji problem nemogućnosti dobivanja ljudi za pomoć pri teškim teljenjima.

Lažištipavci protiv Varroe destruktor

Lažištipavci protiv Varroe destruktor

Grinja Varroa destructor predstavlja jednu od najvećih prijetnji pčelarstvu u svjetskim razmjerima. Danas je raširena na svim kontinentima s iznimkom Australije. Osim izravnih šteta koje varoa čini na odraslim pčelama i na leglu, ugrožava pčelinja društva prijenosom cijelog niza zaraznih bolesti.

Poljoprivreda i pčele

Poljoprivreda i pčele

Pčele su vrlo učinkoviti prirodni oprašivači bilja. Oprašivanje pomoću medonosnih pčela je važna agrotehnička mjera u povećanju poljoprivredne proizvodnje.

Uređaji za navodnjavanje (natapanje)

Uređaji za navodnjavanje (natapanje)

Navodnjavanje je stara agrotehnička mjera koja u praksi obuhvaća primjenu većeg broja metoda, načina i sustava za dodavanje vode u svrhu uzgoja poljoprivrednih biljaka.

Muke po ratarima

Muke po ratarima

Približava se sjetva naše najvažnije krušarice, pšenice. Nakon ovogodišnje žetve i otkupa sukladno Kodeksu o otkupu žitarica i uljarica u republici Hrvatskoj, iskustva s terena su različita.

Razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama

Razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama

Kako je krajem ljeta idealno vrijeme za vegetativno razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama, Savjetodavna služba Karlovačke županije, Ispostava Ogulin, organizirala je radionicu razmnožavanja lavande (Lavandula angustifolia) na imanju OPG-a Marinka Salopek u Josipdolu.

Sjetva lucerne i djetelina

Sjetva lucerne i djetelina

Obilne kiše tijekom prošle godine, stagnacija vode na pojedinim parcelama, ali i visoka razina podzemnih voda, jedan je od uzroka propadanja usjeva lucerišta i djetelišta.

Sjetva travno-djetelinskih i djetelinsko-travnih smjesa

Sjetva travno-djetelinskih i djetelinsko-travnih smjesa

Ukoliko nismo uspjeli posijati smjese trava i djetelina (DTS i TDS) u optimalnom sjetvenom roku koji u kasno ljeto počinje sa 15. - 20. kolovozom, a završava oko 10. rujna, bolje je pričekati proljetni rok sjetve, nego sijati prekasno.

Mogući uzročnici sušenja tuje (<i>Thuja</i> spp.)

Mogući uzročnici sušenja tuje (Thuja spp.)

Tuja je jedna od najpopularnijih vrsta pri odabiru za podizanje živice. Zbog sve češćih suša i visokih temperatura, tuje posađene u živicama doživljavaju stres koji utječe na njihovo fiziološko zdravlje.

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7
  5. 8
  6. 9
  7. 10
  8. 11
  9. 12
  10. 13

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr